Laatste straatkorenfestival ‘Het Musicale Landleven’ Luttenberg

Dit jaar vindt de 20ste editie van straatkorenfestival ‘Het Musicale Landleven’ in Luttenberg plaats. Het is tevens de laatste editie die georganiseerd wordt door De Stroatkjals, het Luttenbergse straatkoor. Voorzitter Herman Korenromp vertelt over de programma-inhoud en waarom het festival ermee stopt.

Bezoekers kunnen dit jaar wederom uitkijken naar een goed gevuld programma: ”We hebben een trekkerdans op ons programma staan, waarbij acht tractoren een aantal countrydansen doen”, begint de voorzitter. ”Daarnaast hebben we acht koren op het programma staan en de drumband van St. Caecilia uit Raalte. Vergeleken met de vorige editie is er niet veel veranderd. Wel zijn er dit jaar andere koren en rondom het festival is er ook nog een braderie met onder meer diverse ambachten.”

Voorbereidingen
De voorzitter vertelt dat de voorbereidingen voor het festival al sinds vorig jaar november plaatsvinden: ”Dit heeft met name te maken met het benaderen van sponsoren waar je in januari eigenlijk al mee klaar moet zijn. Verder staat de boel al in de steigers en wordt er zaterdag met de mannen alle spullen verzameld die we zondag nodig hebben. Zondagmorgen om 08:00 uur beginnen we met het opbouwen van het hele gebeuren en is het rond 12:45 uur tijd om het feest af te trappen.”

Ons kent ons
Op de vraag wat het festival volgens Herman zo mooi maakt, heeft hij een duidelijk antwoord: ”De gemoedelijkheid, de gezelligheid en de sfeer met elkaar. Ons kent ons en er is geen moeilijk gedoe.”

Laatste editie
De Stroatkjals, die op 30 april 1997 op eigen initiatief hun debuutoptreden gaf, organiseren dit jaar voor het laatst het straatkorenfestival. De reden hiervoor is volgens Herman simpel: ”Het is de 20ste editie en de club mannen wordt langzamerhand te oud. Een groot aantal is boven de 70 en zijn er niet meer toe in staat het drukke en zware programma vol te houden. We hebben geprobeerd jongeren van scoutingverenigingen en sportclubs te benaderen, maar daar is niet genoeg belangstelling voor. Op een gegeven moment moet je keuzes maken en kun je het best op je hoogtepunt stoppen.”

Gratis toegang
Herman benadrukt dat de bezoeker het voor de kosten niet hoeft te laten: ”De entree, parkeren in het dorp en het kijken en beluisteren naar alle koren is helemaal gratis. Alleen voor een biertje op het terras zal je iets moeten betalen.”

De 20ste en laatste editie van straatkorenfestival ‘Het Musicale Landleven’ begint zondag 25 juni om 12:45 uur en zal rond 17:00 uur worden afgesloten. Dan zullen de deelnemende koren gezamenlijk nog een aantal liederen ten gehore brengen.
Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer