Kruudmoes niet meer aan te slepen

Beelden: Patrick van Ommen Interviews & montage: Martijn van Wieringen

Kantklossen, bezems binden en stro vlechten. Het zijn stuk voor stuk oude ambachten die heden ten dage niet meer voorkomen maar wel bewaard zijn gebleven. Zo ook op de Sallandse Bottermarkt in Raalte. Zelfs op een regenachtige dag als vandaag stikt het van de nieuwsgierige en enthousiaste toeristen om bijvoorbeeld kruudmoes te eten en zelfgemaakte mosterd te proeven.   

Het was weer gezellig druk in Raalte bij de 57e editie van de ‘Sallandse Bottermarkt’. De markt die door jong en oud bezocht wordt en waar men kan zien, proeven en horen hoe het er vroeger aan toe ging. Want zeg nou zelf…je vuile was wassen met de hand, dat doet anno 2023 natuurlijk niemand meer. Naast alle ambachten valt er ook genoeg te proeven. Overheerlijke oliebollen worden op ambachtelijke wijze gebakken, de kruudmoes is niet aan te slepen en de honing wordt ter plekke gemaakt terwijl je toekijkt hoe de bijen hun werk doen.  

Kruudmoes
De verkoop van kruudmoes en oliebollen brengt voor Stichting Sallandse Bottermarkt nog enigszins geld in het laatje om elk jaar weer een markt te kunnen organiseren. Vanuit de gemeente Raalte wordt er een kleine subsidie ter beschikking gesteld en een aantal lokale ondernemers ondersteunen de markt die ook is aangemerkt Immaterieel als Inventaris Erfgoed Nederland.

Extra markt
De Sallandse Bottermarkt wordt gehouden op de Domineeskamp achter de Plaskerk en is in augustus nog iedere woensdag te bezoeken tussen 09:00 en 13:00 uur en tijdens Stöppelhaene, op de Boerendag,  is er op vrijdag 25 augustus  van 10:00 tot 17.00 uur een extra editie.

Martijn van Wieringen
Camera-journalist & presentator bij @salland1. In het verleden werkzaam geweest voor @brugmedia in Kampen. Daarnaast columnist van het supportersblad van een BVO, fervent koker, tuinder, muziek en sportliefhebber.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer