Kozakkenveer uit de vaart 

Het Kozakkenveer moet wegens de lage waterstand in de IJssel, de vaardienst tussen Fortmond en Veessen per vrijdag 29 juli staken. 

Donderdag is nog geprobeerd de oversteek te maken, echter het werd steeds moeilijker om de veerpont tegen het ponton aan te leggen, er bleef ruimte over tussen boot en aanlegsteiger aan de Fortmondzijde.

Het is nog niet bekend wanneer er weer gevaren kan worden.

In de Middeleeuwen, of nog eerder al, kende het dorpje Veessen een veerdienst met de overzijde van de rivier de IJssel. Het Kozakkenveer is genoemd naar een schipbrug, de Kozakkenbrug, tussen Veessen en Fortmond, die gebouwd werd door de Kozakken die het Franse leger in 1813 achtervolgden bij hun terugtocht uit Europa naar Frankrijk. 

Het Kozakkenveer is een voormalige Belgische garnalenkotter, die tegenwoordig als veerpont wordt gebruikt om bij kilometerraai 962 de IJssel bij Veessen over te steken. Twaalf mensen al dan niet met fietsen is het maximum. Omdat de aanlegplaatsen aan de oevers een paar honderd meter uit elkaar liggen moet een een stukje IJssel in lengterichting worden gevaren, wat voor veel toeristen een bijzondere en aangename ervaring is.

Op een topdag zet de veerpont zo’n 550 mensen over.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,011VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer