KNVB roept kabinet en OMT op stadions te openen

De KNVB roept het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) op serieus te kijken naar het toelaten van publiek bij wedstrijden in het betaald voetbal. Volgens de bond is dat nodig omdat de situatie voor de clubs uitzichtloos begint te worden.

De KNVB heeft berekend dat de Nederlandse clubs in het seizoen 2020-2021 219 miljoen euro minder omzet hebben gehad, waarvan 155 miljoen euro direct als gevolg van de coronapandemie. “Voetballen in lege stadions heeft de Nederlandse clubs inmiddels vele miljoenen euro’s gekost”, zegt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB.

“Dat blijkt uit de financiële cijfers over het seizoen 2020-2021. Clubs hebben kostenbesparingen doorgevoerd, er zijn loonoffers gebracht en de schulden nemen toe. De rek is er inmiddels helemaal uit.

Voetballen in lege stadions kost de Nederlandse clubs vele miljoenen euro’s. Dat blijkt uit de financiële cijfers over het seizoen 2020/’21. De rek is er volledig uit maar de oplossing ligt voor de hand. Lees hier meer 👇

Uitzichtloze situatie

Van Leeuwen zegt dat mede door de sluiting van de stadions twee maanden geleden de situatie uitzichtloos begint te worden. “Daarom roepen we het OMT en het kabinet op om serieus te kijken naar het openen van stadions, uiteraard op een veilige en verantwoorde manier, en zo perspectief te bieden aan de clubs en supporters.”

Oplossing

Volgens de KNVB is het toelaten van het publiek in de stadions de oplossing om de financiële situatie van de clubs te verbeteren. “Zestig procent van de omzet is namelijk afkomstig uit stadionbezoek”, zegt Van Leeuwen.

“Daarmee zijn we trouwens uniek in Europa, want in de andere voetballanden spelen de media-inkomsten een veel grotere rol. Terwijl ze daar, bijvoorbeeld in Engeland, Spanje, Frankrijk en Portugal, nu wél publiek mogen ontvangen. Dus als Nederlandse clubs daar spelen voor Europese toernooien, dan kunnen Nederlandse supporters hen daar wel aanmoedigen.”

Veilig

Het toelaten van publiek in de stadions kan volgens de voetbalbond ook veilig. “Informatie van de GGD laat zien dat er geen coronabrandhaarden zijn ontstaan in de stadions. Bij de poort is 100 procent controle en iedereen moet bij binnenkomst de CoronaCheck-app van de overheid laten zien”, aldus Van Leeuwen.

RTV Oost
RTV Oosthttp://rtvoost.nl
Dit artikel is gemaakt door journalisten van RTV Oost.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
1,988VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer