Kerken gemeente Raalte sluiten de deuren

De Pauluskerk in Raalte gaat dicht. Dit jaar al. Dat heeft het parochiebestuur Heilig Kruis besloten. De kerk in Holten wordt ook dit jaar gesloten. Die in Broekland, Mariënheem, Haarle en Nieuw-Heeten volgen in de jaren daarna. Heeten en Luttenberg zijn over vijf jaar dicht. De Kruisverheffing in Raalte is dan de enige kerk die nog overblijft voor de parochie.

De parochianen zijn daar vandaag over ingelicht via een inlegblad in het parochieblaadje. “De kerk wordt onttrokken aan de Goddelijke Eredienst” zegt de werkgroep die zich al een paar jaar beraadt over de toekomst van de kerk en de kerkgebouwen, “we kunnen dit besluit niet langer voor ons uitschuiven.” De kerk onttrekken aan de eredienst, is zoveel als zeggen dat er in de verschillende dorpen eventueel nog wel missen gehouden kunnen worden, maar dat dat dan niet meer in de plaatselijke kerk moet. Waar dan wel, daar wordt de komende maanden per dorp en per geloofsgemeenschap nader naar gekeken. En trouwens ook niet vaker dan eens per maand en door de week, als er tenminste een geestelijke bij moet zijn. Dat kan niet anders, wegens personeelsgebrek.

Gelovigen moeten al vanaf september naar de Kruisverheffing voor catechese, diaconie, liturgie en uitvaarten.

Kerkgebouwen
De kerkgebouwen spelen in de dorpen een grote centrale rol, ook voor niet gelovigen. Het zijn beeldbepalende gebouwen die dorpen als Mariënheem en Broekland een hart geven. We proberen al een tijdje de discussie over die toekomst openbaar te trekken, maar alle betrokken partijen (van politiek tot kerkbestuur) hullen zich vooral in stilzwijgen omdat het proces zo gevoelig ligt. Nu is het dus zo ver: de kerken gaan dicht, de Kruisverheffing blijft over. De discussie over de toekomst van de gebouwen kan daarom niet langer achter gesloten deuren gevoerd worden. Wij zijn daarom wel benieuwd naar wat de samenleving ervan vindt. Is een toekomstig lege kerk geschikt voor winkelruimte, woonruimte? Of moet je meer bij de noden van de mens blijven en moet je denken aan een voedselbank, een kringloopbedrijf. We schreven er al eerder verhalen over, bijvoorbeeld een Friese kerk waar een autogarage in terecht komt. Die verhalen vind je hieronder.

Het bericht Kerken gemeente Raalte sluiten de deuren verscheen eerst op Opinie in Salland.

Sportnieuws uit de regio Salland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie