Je moet als blinde maar hopen dat het verkeer stopt

De boodschappen moeten worden gedaan, de kinderen moeten op tijd bij de sportvereniging zijn of  zelf op tijd op ons werk. Kortom, er zijn tal van redenen te bedenken waarom we vaak te gehaast zijn. Dan zie je iemand een blindenstok omhoog steken omdat die persoon niet kan zien en wel aan de overkant van de straat wil komen. Vaak gaat het goed en wordt er op tijd gestopt. Maar voor enkelen is het niet duidelijk, in ieder geval wordt het signaal te vaak genegeerd.

Door Liesbeth van Binsbergen

De Oogvereniging, patiënten- en belangenorganisatie voor mensen met een oogaandoening, organiseert jaarlijks op 15 oktober de Internationale Dag van de Witte Stok. In Olst vond deze dag al plaats op zaterdagochtend 12 oktober. De gemeente Olst-Wijhe heeft een aantal blinde en slechtziende inwoners, waarvan enkelen op deze ochtend aanwezig zijn bij de stand op de hoek van het Holstohus in Olst. Karin Köster, secretaris werkgroep WMO, legt uit dat het doel van deze dag is de bewustwording van de ziende verkeersdeelnemers. Wethouder Herman Engberink was de eerste die als ‘blinde’ overstak. Hij had op dat moment een dubbele handicap, omdat hij tevens in een rolstoel zit. Naderhand laat hij het publiek weten het oversteken als blinde een bijzondere ervaring te vinden. Een bestelbus was duidelijk in verwarring, stoppen of doorrijden; dat was voor de “blinde” wethouder op dat moment niet waarneembaar, maar het publiek keek verbaasd toe. Verder zegt de heer Engberink dat hij het heel goed vond om mee te doen. Hij realiseert zich terdege dat het nooit optimaal zal worden maar hij hoopt dat deze dag bijdraagt aan de bewustwording.

Voor bestuurders moet het direct duidelijk zijn dat iemand met omhoog geheven witte stok wil oversteken. Ook rijscholen zijn van tevoren benaderd met de vraag om langs te rijden om zodoende hun leerlingen hiermeel te laten kennismaken. Anderzijds wordt het winkelend publiek gevraagd of men een donkere bril wil opzetten, om te ervaren hoe het is om als blinde over te steken. “Dat was best eng” vertelt een van de deelnemers, “je moet er maar op vertrouwen dat men inderdaad stopt. Het was heel fijn dat sommige automobilisten kort toeterden als teken dat het veilig was”.

De meesten stopten op tijd, soms waren er twijfelaars en enkelen negeerden de witte stok en dachten alleen nog maar aan de dagelijkse beslommeringen en op tijd weer thuis te zijn voor de lunch. Zo ook een mevrouw met rollator op de stoep, die een blinde man toesprak met de woorden “Dan kun je wel blind zijn, maar ik moet er door”. De blinde man reageerde gelaten “ja sorry mevrouw, ik zag u niet aankomen”.

Tips voor de omgang met blinden en slechtzienden:

Ga naar bartimeus.nl of bel de Bartiméus Infolijn: 088-8899888

 

 

 

 

 

 

Het bericht Je moet als blinde maar hopen dat het verkeer stopt verscheen eerst op Opinie in Salland.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie