Jan Michels over de IJsselderby: “Heb ík gescoord in een IJsselderby?”

Jan Michels; een technische middenvelder die zowel in Deventer speelde als Zwolle. Bij beide clubs heeft hij meerdere IJsselderby’s gespeeld, waarin hij zelfs één keer wist te scoren, of toch niet? Dit en meer lees je in dit interview met de 53-jarige Jan Michels.

De geboren en getogen Deventenaar speelde als puber voor Kon. UD en trainde mee met Go Ahead Eagles. Echter kreeg hij nog niet de kans in Deventer: “Het liep even anders in die tijd, omdat ik er fysiek nog niet klaar voor was. Ook had ik militaire dienst, daar kon ik meetrainen bij FC Den Bosch. Uiteindelijk heeft Theo de Jong mij naar FC Zwolle gehaald, de club had geen geld, dus betaalde Theo mijn contract. Ik heb het een en het andere te danken aan Theo”, vertelt Michels. “Ik wilde zelf graag voor Go Ahead spelen, maar als een andere club je de kans biedt om prof te worden, dan pak je die”.

Als Deventenaar in Zwolle en weer terug
In Zwolle maakte Michels zijn debuut in het betaalde voetbal. In twee seizoenen stond Jan 34 keer op het veld waarin hij tweemaal scoorde: “Ik speelde twee jaar bij Zwolle, maar na die periode ging Theo de Jong weg. Toen kwam er een nieuwe trainer die mij niet nodig had. Toen ben ik terug gegaan naar Deventer op voorspraak van Willem Beltman”.

“Voor mij was er destijds geen ruimte in het eerste elftal. Toen werd het tweede een optie, ik was toen 20 of 21 jaar. In dat jaar ging het zo goed dat ik voor de winterstop bij het eerste terecht kwam. Ik zat op Centre Parcs met het tweede en moest ineens mee met het eerste. In mijn debuut in de Kuip stond ik gelijk in de basis als rechtsback. Dat zijn de mooiste wedstrijden, er zit een andere spanning op als je het veld opkomt”.

Tekst gaat verder onder de foto

Jan Michels (rechts) aan het feesten met zijn gezin.
Boven: Patrick, Nigel en Chermay. Onder: Arlette en Stephanie

IJsselderby van twee kanten
Michels heeft zowel in het blauw-wit als in het rood-geel de IJsselderby gespeeld. “In het Go Ahead-shirt was het wel anders als een Deventer jongen. In mijn tijd in Zwolle was ik pas net prof dus weet ik het niet meer zo goed. Ik heb de wedstrijden bewuster ervaren bij Go Ahead. Wel kan ik mij een wedstrijd herinneren waarbij de beroemde rechterkant, Hulshoff, Bosvelt en Heering, ons het leven goed zuur maakte”.

“Heb ik gescoord in een IJsselderby?”
De beste herinneringen koestert de eigenaar van een klussenbedrijf aan Deventer. Hij speelde er 165 duels en scoorde daarin 20 maal. Jan wist, volgens de archieven, in een IJsselderby éénmalig het net te vinden. In 1998 maakte de kleine middenvelder de 3-3 in de 88e minuut namens Go Ahead Eagles. Dus dan komt de vraag: Hoe voelt het om te scoren in deze derby? “Heb ik gescoord in een IJsselderby?” Antwoordt Michels diep nadenkend. “Volgens mij niet hoor… ik weet het niet meer”.

Thuis voor de buis
“Of ik de wedstrijd ga kijken? Als jij een kaartje voor mij hebt… Ik ga naar elke thuiswedstrijd (van Go Ahead Eagles), uit niet”. Wel zal Michels vanuit huis de wedstrijd volgen. En wie de drie punten moet krijgen is geen lastige keuze voor hem. “Het zal weer een duel worden op het scherpst van de snede, ik ben Zwolle dankbaar voor wat ze voor mij hebben gedaan. Maar als je het mij vraagt gun ik het Go Ahead meer. Ik denk dat het 1-2 wordt”.


Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer