James Caan in Diepenveen 

Acteur James Caan is woensdag op 82-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie donderdag bekendgemaakt. De Amerikaanse acteur was vooral bekend van zijn rol als Sonny Corleone in The Godfather en als sergeant Dohun in A Bridge too Far.

De Averlose Houtweg in Diepenveen was begin mei 1976 omgetoverd in een waar slagveld. Dikke rookwolken hingen tussen de bomen en deden vermoeden, dat er op moment een zwaar gevecht in de buurt gaande was.

Hospitaal soldaten stoven uiteen toen een jeep van het Amerikaanse leger recht op hun af reed. Achter het stuur van de jeep zat sergeant Charles Dohun, (alias James Caan) die de aan het hoofd gewonde officier captain Glass  (alias Nicholas Campbell) met zich meevoerde.

Dat was de filmscène voor A Bridge too Far die destijds op het terrein van J. Achtereekte werd opgenomen. De schuur op het erf van de landbouwer was niet meer als zodanig te herkennen. De machines die erin stonden waren eruit gehaald en van het gebouw hadden de vaardige handen van de filmmedewerkers een veldhospitaal gemaakt. 

Hier werd de scène verfilmd waarin de legerchirurg, onder dreiging van een pistool op zijn hoofd door sergeant Docun, de kogel uit het hoofd van captain Glass verwijderde. Voor het veldhospitaal reden jeeps met gewonden af en aan en waren allemaal brancards opgesteld waarop een aantal gewonde Amerikaanse soldaten en verpleegsters de gewonden verzorgden. 

De filmopnamen in Diepenveen hebben enkele dagen geduurd en vandaag de dag herinnert niets meer aan de gebeurtenissen in 1976.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,021VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer