Interessante excursie Weseper Enk, Haarbelten en Venne

Leestijd: 3 minuten


Twee gidsen en een dichter stonden klaar om de groep belangstellenden voor de excursie over de Haarbelten en de Weseper Enk welkom te heten. En twee gidsen was geen overbodige luxe. De vele belangstellenden konden hierdoor verdeeld worden tussen de beide gidsen. Door de bundeling van kennis van het Weseper Erfgoed en IVN was er ook veel te vertellen. Na een welkomstwoord en inleiding door Dolf van der Linden werd door Hans Toorneman een gedicht voorgedragen dat is geschreven door Bertus Keurhorst. Het gedicht heet ?Mien Sallandse Land?.

De Weseper Enk is als stuifduin ontstaan na de laatste IJstijd, zo?n 1200 jaar geleden. Deze woeste gronden werden eerst bewoond ongeveer 5000 jaar geleden. Er werd gejaagd, gevist en op beperkte schaal aan landbouw gedaan. Waarschijnlijk hebben er toen ook schapen gegrazen op de heidegronden. Later werden er stallen gebouwd, volgens het principe van de potstal. De mest uit deze stallen werd in het voorjaar over de akkers op de Weseper Enk gestrooid. Daardoor is de Enk sinds de middeleeuwen per jaar ongeveer 1 mm hoger geworden. De zwarte grondlaag is nu ongeveer anderhalve meter dik, dus een tijdsbestek van zo?n 1500 jaar!

Gerrit Jansen weet veel over de natuur op de Enk en de Haarbelten te vertellen. Onlangs heeft hij een cursus bij IVN afgesloten met de ontvangst van zijn diploma. Hij vertelde de groep dan ook alles over de zeldzame planten die voorkomen in en nabij de toevoersloot die over de Haarbelten loopt. Zo zijn daar de Waterranonkel, Waterviolier en Fonteinkruid. De sloot is gegraven in de vijftiger jaren en voert kwelwater van de Holterberg naar deze hoger gelegen gebieden. Wat ook opvalt is de rijkdom aan Libellen en Juffers zoals de Weidebeekjuffer, Blauwe Glazenmaker, Viervlek en Platbuik rondom deze sloot.

 

Bij de stop aan de rand van het bos had Gerrit Jansen zijn zelfgemaakte maquette van de Weseper Enk opgesteld. Deze maquette is uniek, waarschijnlijk is het de enige maquette in Nederland die gemaakt is op basis van een met het Engelse Wiel gevormde aluminium plaat.  Vanaf het standpunt waar de maquette stond opgesteld kon men de boerderijen en bijzonderheden in de omgeving herleiden en vervolgens op de maquette de uitleg erbij lezen. De bekende namen van de boerderijen zijn de Hunne, Westrik, Middeldorp, Grotenhuis, Groot- en Klein Lankhorst, Tijhuis, Averdijk, Lenderink, Veldhuis, Wolthuis en Bonekamp. Vele namen vinden we nu nog terug als boerderijnaam en- of als straatnaam in Wesepe.

Bij een stop verderop bij de stuw in de sloot kreeg de groep de historie van de spoorlijn Deventer Ommen te horen. Dit traject werd in september 1910 geopend en werd geëxploiteerd door ?De Overijsselsche Locaalspoorwegmaatschappij Deventer Ommen?, afgekort OLDO. Het traject was 37.,5 km lang. Als men met de trein mee wilde, moest men een hand opsteken. ?s Avonds was dat niet voldoende, dat werd door de machinist niet opgemerkt. Men stak daarom ?s avonds een brandende krant in de lucht als de trein arriveerde. Zodoende wist de machinist dat hij moest stoppen om de passagiers in te laten stappen.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer