Hercules-vliegtuigen vliegen ‘in formatie’ over Salland – een indrukwekkend schouwspel

Met donderend motorgeraas kwamen ze maandagmiddag laag over Olst en Den Nul gevlogen. Een aantal militaire C-130 Hercules vliegtuigen die achter elkaar aan vlogen. Zo te zien kwamen ze uit de richting Heino en na de IJssel gekruist te hebben verdwenen ze weer uit het zicht. De vliegtuigen vlogen netjes  “in formatie” over Salland en dat was een imposante ervaring. 

Luchtmobiele Brigade 

Van 4 tot en met 15 september 2023 wordt vanaf vliegbasis Eindhoven de internationale airborne oefening Falcon Leap gehouden. De oefening wordt georganiseerd door de ‘11 Luchtmobiele Brigade’ van de Koninklijke Landmacht. Er doen 800 militairen mee uit elf landen.

Tijdens de eerste week van de oefening werd het droppen van vracht geoefend. De tweede week staat in het teken van het droppen van parachutisten. De Nederlandse luchtmacht vliegt met C-130’s van het 336 squadron. Ook leden van de Luchtmobiele Brigade nemen deel. 

Operatie Market Garden

Op zaterdag 16 september neemt een aantal vliegtuigen deel aan de herdenking van Operatie Market Garden op de Ginkelse Heide bij Ede.

Britse parachutisten poseren voor de camera in de tuin van hotel Hartenstein in Oosterbeek

Dat was een geallieerd offensief gericht tegen nazi-Duitsland in september 1944, tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. De operatie, gekenmerkt door een ruime inzet van luchtlandingstroepen om strategische bruggen op Nederlands grondgebied te veroveren, was uiteindelijk een mislukking doordat de verkeersbrug bij Arnhem niet kon worden behouden.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer