In Wijhe zijn tijdens de bevrijding nog twee Canadezen gesneuveld  

Anton Heijmerikx uit Wijhe is er sinds kort van overtuigd dat niet alleen luitenant Hugh Anderson maar dat er nog twee Canadezen in april 1945 tijdens de bevrijding van Wijhe om het leven gekomen zijn.  

Anton Heijmerikx

Op 1 januari 2023 kwam namelijk het dagboekje bij het N.I.O.D. (Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie) vrij van Carolina Wijers in dienst als huishoudster van veearts Gerhard Brink, die woonde op de hoek Oranjelaan / Stationsweg in Wijhe.

Carolina Weijers

Citaat: Zondag. De morgen vrij rustig. De meeste Canadeesen zijn vertrokken. Een kleine groep blijft achter. Steeds harder knalt het granaatvuur van de overkant. Twee menschen worden gewond. Een voltreffer valt achter ons huis op een Canadeese wagen. We hooren een hartverscheurend geschreeuw. 2 slachtoffers, 1 soldaat dood, en 1 levensgevaarlijk gewond, we zien de soldaten wegdragen.

Volgens Heijmerikx was het soldaat Gabriel Lamirande (31 jaar) die door Duitse granaatsplinters om het leven kwam, hij kwam uit Manitoba. Gabriel was een Metis, een inheemse bewoner van Canada.

Het andere slachtoffer was sergeant Robert Nesbit Adam (37 jaar), die later aan zijn verwondingen overleden is. Robert was een Schot – en slager van beroep, die in 1942 dienst nam bij de Royal Winnipeg Rifles.

Na overleg met andere onderzoekers en deskundigen van het Informatiecentrum van de Canadese begraafplaats in Holten, is met zekerheid vastgesteld dat Lamirande en Adam de gesneuvelde Canadese militairen zijn. Ook uit het War Diary (dagboek) van het Royal Winnipeg Rifles regiment, en ook een kopie uit een Canadese krant, geeft deze gebeurtenis weer.

De woning van veearts Gerhard Brink, het pand is inmiddels gesloopt

Beide militairen hoorden bij de verzorgingseenheid van de Royal Winnipeg Rifles en de voertuigen stonden achter de woning van de veearts op het terrein van de melkfabriek in Wijhe.

De situatie nu

Zij zijn tijdelijk op de Algemene begraafplaats in Raalte begraven geweest, en hebben nu een definitieve  rustplaats gevonden op de Canadese begraafplaats in Holten met als overlijdensdatum 14 april 1945.

Het oorlogsmonument in Wijhe

In Wijhe, zullen hun beider namen worden toegevoegd op het oorlogsmonument aan de Stationsweg.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,015VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer