IJsseltheaterfietstocht biedt inkijk in boerenleven

Utrechtse ArtEZ student, Nikki Terberg, maakt voorstelling “Vers van het land” over de huidige situatie van de boeren in de omgeving van de boerderij van haar vriend Stefan Lankhorst uit Wijhe. Op zondag 26 mei tijdens de IJsseltheaterfietstocht is de première. De voorstelling wordt gespeeld door 3 mbo theater studenten van Rijnijssel – Arnhem.

Voor Nikki is dit haar afstudeervoorstelling. Zij heeft zelf ervaren dat het boerenleven, voordat ze Stefan kende, voor haar een totaal onbekende wereld was. Zij kende het alleen van het vaak negatieve beeld in de politiek en de media. Het beeld wat geschetst wordt door de politiek en media klopt niet en de boeren moeten constant inspelen op alle nieuwe regels die voor hun worden bepaald. Nikki was benieuwd naar de verhalen en ervaringen die hier achter schuil gingen. Dit vond ze een mooi onderwerp voor haar afstudeervoorstelling. Maar hoe dat aan te pakken?

Haar schoonvader wees haar op de IJsseltheaterfietstocht: dat zou iets voor haar kunnen zijn. Ze heeft contact gezocht met de organisatie, die haar geholpen hebben met subsidies te vinden en hebben Vers van het land meteen geboekt. Haar idee was om ontmoetingen te laten ontstaan tussen haar spelers en de boeren uit de omgeving van Wijhe. Het is een sociaal artistiek project geworden waarin de twee verschillende werelden van de mensen uit de stad en de boeren van het platteland zich tot elkaar zijn gaan verhouden. Het moest dan ook een voorstelling worden, op de boerderij in de buitenlucht waar de inhoud meer tot zijn recht komt. De elementen van de natuur zijn onderdeel van de voorstelling, er moet dan ook ingespeeld worden op hetgeen wat zich aandient: vliegtuigen, wind, regen, zon etc..

Ook voor de spelers is het repeteren op locatie noodzakelijk voor het uiteindelijke resultaat. In deze montagevoorstelling wordt door middel van beeld, muziek en klanken voelbaar gemaakt hoe drie stadse meisjes zich zijn gaan verhouden tot het plattelandse boerenleven. Vers van het land is een voorstelling waar de boer een stem krijgt. Nikki laat de spelers de schakel zijn tussen de boeren en het publiek. Ze wil het publiek in beweging brengen, laten nadenken en hen laten zien wat er speelt bij boeren zodat er een beter beeld ontstaat op het werkelijke leven van een boer. Meer dan 30 Sallandse boeren hebben meegewerkt d.m.v. enquête of interviews.

Ze is trots dat ze dit voor elkaar heeft gekregen samen met de spelers, de gastvrijheid van de familie en natuurlijk de boeren. De voorstelling is tijdens de IJsseltheaterfietstocht te zien op zondag 26 mei, zie www.theaterlangsdeijssel.nl

De voorstelling is ook nog te zien op do. 30 mei en za. 1 juni. Hiervoor dienen vooraf gratis kaartjes te worden gereserveerd, mail: reserveren.versvanhetland@gmail.com

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie