Hoe staan de voetbalclubs uit Salland ervoor? (update per zondag 7 mei)

De laatste speelrondes van het amateurvoetbal zijn gaande. De ploegen uit de 4e divisie, 2e klasse en 3e klasse zondag hebben nog drie speelrondes te gaan. De ploegen uit de 4e klasse zaterdag en zondag en de 5e klasse zondag hebben nog maar twee speelrondes te gaan.

In de laatste speelrondes worden de meeste prijzen nog verdeeld en zal duidelijk worden wie zich tot kampioen mag kronen, wie de periodekampioenen zijn, wie zich direct handhaaft, nacompetitie voor handhaving moet gaan spelen en welke clubs rechtstreeks degraderen. Dit jaar is er sprake van een versterkte degradatie vanwege de nieuwe voetbalpiramide. De gevolgen daarvan zijn in de meeste competities groot.

Per competitie wordt doorgenomen wat de huidige stand van zaken zijn en wat er de komende weken nog mogelijk is. Daaronder staan de gevolgen die al vast staan. Onderaan het artikel staan de theoretische mogelijkheden per ploeg in een tabel afgebeeld.

4e divisie zondag (Heino en Rohda Raalte)

Voor Heino is er nog veel mogelijk. De ploeg staat bovenaan in de 3e periode en heeft drie punten meer dan Purmersteijn en RKAVV. Echter staat Heino 10e in de algemene stand en kan het nog in aanmerking komen voor nacompetitie tegen degradatie. Al lijkt die kans klein aangezien Heino zeven punten voorsprong heeft op plaats 13. Rohda Raalte speelt nergens meer voor. Ze handhaven zich in de 4e divisie.

2e klasse I zondag (Schalkhaar)

De mannen van Marcel Geestman staan nog spannende weken te wachten. De plaatsen 6 t/m 13 zitten dichtbij elkaar. Er zit maar negen punten tussen. Schalkhaar staat nu 7e, maar er kan nog van alles gebeuren. Theoretisch is er ook nog een kleine kans voor nacompetitie voor promotie.

3e klasse D zondag (ABS, Colmschate’33, Diepenveen, Overwetering, Turkse Kracht en Wijhe’92)

De spannendste competitie van dit seizoen. De verschillen zijn zo klein dat er maar elf punten zit tussen de nummer 1 (Wijhe’92) en nummer 11 (Holten). In theorie kan nummer 9 (Overwetering) zelfs nog kampioen worden. Al is die kans heel minimaal; het geeft wel aan hoe klein de verschillen zijn. De top 8 zit binnen zes punten van elkaar. Naast de strijd om het kampioenschap ligt de strijd om periode 3 ook nog helemaal open.

De nummers 12 t/m 14 hebben wel significant minder punten gescoord. Voor nummer 13 (ABS) is er nog een hele kleine kans om rechtstreekse degradatie te voorkomen. Nummer 14 (Turkse Kracht) is met 10 punten verreweg de slechts scorende ploeg en degradeert definitief. Turkse Kracht kent een lastig seizoen met veel tegenslagen.

4e klasse G zondag (Broekland, De Gazelle, Heeten, IJsselstreek, Lettele, Nieuw Heeten, Raalte, Sallandia en SDOL)

Heeten is kampioen en de De Gazelle degradeert. Er zijn nog twee nacompetitieplekken te vergeven voor promotie en tegen degradatie. De Sallandse ploegen van plaats 3 (SDOL) t/m plaats 6 (Broekland) kunnen nog een periode bemachtigen. In de competitie zijn er maar twee periodes, maar er mogen drie ploegen nacompetitie gaan spelen. Periode 2 lijkt te gaan naar kampioen Heeten. Alleen SDOL maakt nog een kleine kans. Hoog eindigen in de algemene stand is dus extra essentieel. Plaats 2 (Haarle) heeft al een periode. De nummers 3 t/m 5 (SDOL, Lettele en Sallandia) zitten binnen één punt van elkaar. Nummer 6 (Broekland) heeft vier punten minder dan Sallandia. Voor Broekland is de kans op nacompetitie dus klein met nog twee wedstrijden te spelen.

Plaats 6 (Broekland) t/m plaats 9 (Raalte) strijden voor handhaving. Toch gaat het lastig worden voor de nummers 8 (IJsselstreek) en 9 (Raalte). IJsselstreek heeft drie punten achterstand op plek 7 (Nieuw Heeten) met een heel slecht doelsaldo. Raalte heeft vijf punten achterstand op de veilige plaats 7.

5e klasse E zondag (DAVO, Go Ahead Deventer en Wesepe)

Dit is de laagste klasse op de zondag. Degraderen kan dus niet. CCW’16 is al kampioen. Dus er wordt alleen nog gestreden om nacompetitie voor promotie. Periode 1 en 3 zijn nog te vergeven. DAVO en Go Ahead Deventer maken daar nog kans op. DAVO staat 3e met 41 punten. Dat is één punt minder dan nummer 2 (Voorst). Go Ahead Deventer staat 4e met 37 punten. In periode 3 heeft Go Ahead Deventer de beste papieren met drie punten achterstand op CCW’16. DAVO heeft zes punten achterstand in periode 3. Wesepe staat 11e en speelt nergens meer voor.

4e klasse F zaterdag (Mariënheem)

De helft van de ploegen degradeert naar de nieuw te vormen 5e klasse op de zaterdag. Mariënheem staat 8e en degradeert definitief.

4e klasse H zaterdag (Sportclub Deventer, RDC, Helios en Koninklijke UD)

Hier gelden dezelfde regels als in de 4e klasse F zaterdag. Alle degradanten zijn bekend. Koninklijke UD is daar één van. Verder promoveert kampioen Helios. De strijd gaat dus enkel nog om de nacompetitie voor promotie. RDC (35 punten) en Sportclub Deventer (34 punten) maken daar nog kans op. Plaats 4 (Harfsen) heeft namelijk 36 punten. Plaats 3 (Blauw Wit ’66) heeft 41 punten.

Wat zijn de theoretische mogelijkheden per ploeg?

Voor een aantal ploegen staat dus het definitieve gevolg al vast. Voor de meeste ploegen zijn er nog meerdere opties mogelijk. Hieronder een overzicht van de theoretische mogelijkheden per elftal.

Hoe nu verder?

De komende weken zijn de weken van de waarheid. Komend weekend staat er weer een volledige speelronde op het programma voor alle klassen. Via de website krijg je geregeld updates met de stand van zaken. In het radioprogramma Salland Sport sta je vooraan en hoor je op zondagmiddag als eerste de gevolgen voor de Sallandse ploegen.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer