Hoe bespaar je op het verbruik van wasmachine en droger?

Leestijd: 3 minuten

Met de almaar stijgende energieprijzen is het interessant om te kijken naar manieren om het verbruik terug te dringen. Flinke energieslurpers in huis zijn de wasmachine en droger. Gelukkig zijn er simpele manieren om minder te verbruiken met deze twee apparaten. Lees mee en doe je voordeel met deze tips.

Kies voor energiezuinige apparaten

Heb je nog een oude wasmachine of droger staan? Een goed moment om te overwegen om ze te vervangen voor een model met een zuiniger energielabel. Met een 8 kilo wasmachine met label A ben je bijvoorbeeld ruim €100 per jaar voordeliger uit dan een met energielabel D. De investering in een energiezuinig model verdien je daardoor vaak op termijn terug. Om de beste wasmachine of droger te vinden is het slim om gebruik te maken van een vergelijkingswebsite zoals DeBeste.com. Daar wordt uitgezocht wat de aanbevolen modellen van het moment zijn. Een goede en energiezuinige wasmachine of droger kopen wordt zo een fluitje van een cent!

Draai wasjes in de daluren

Energiemaatschappijen hanteren normaliter een regulier tarief en een daltarief. Tijdens dit daltarief zijn de prijzen lager. Vaak vinden de daluren in de avond en nacht plaats, zoals van 23.00 tot 7.00 uur. Check je eigen energieaanbieder om te weten op welke tijdstippen de daluren zijn. Heb je geen zin of tijd om te wachten tot de klok het juiste tijdstip aantikt? Geen zorgen, want de nieuwere wasmachines en drogers hebben de functie ‘startuitstel’. Daarmee kun je je machine programmeren om op een later tijdstip aan te gaan.

Zet in op de eco-stand

Op wasmachines zie je vaak het programma ‘katoen’ en ‘katoen eco’ staan. Het eco-programma duurt een stuk langer dan het reguliere programma en daarom zet je misschien wel je vraagtekens bij de zuinigheid van dit programma. Het antwoord: het energieverbruik van de wasmachine wordt voor een groot deel toegeschreven aan het opwarmen van het water, en daar gaat de eco-stand tegenover de reguliere stand slimmer mee om. Een katoenwasje op 40 of 60 graden is zo al snel 30% zuiniger in de eco-stand!

Was niet langer, minder en heter dan nodig

Een wasmachine die maar voor twee derde gevuld is met handdoeken en dergelijke is geen goed idee. Hoe voller de wasmachine, hoe minder ruimte je verspilt. Bovendien wordt was beter schoon bij een volle machine door wrijving. En dan instellen op 60 graden, een volledig programma? Was liever op 30 graden en overweeg om de tijd wat terug te zetten (functie tijd besparen). Dat geldt bijvoorbeeld ook voor spijkerbroeken en andere kledij. Was liever op een wat lagere temperatuur, aangezien dat zuiniger is en ook beter voor je kleding. Zo blijven die broeken en truien langer mooi en hoef je ook nog eens minder vaak te investeren in nieuwe items. Win-winsituatie!

Laat de droger niet onnodig draaien

De droger heeft een ingebouwd mechanisme waarbij die nog doordraait nadat de droogbeurt al klaar is. Dit is om kreukels te voorkomen. Je kunt je voorstellen dat dit mechanisme energie gebruikt. Je kunt dus na de droogbeurt het beste het wasgoed er zo snel mogelijk uithalen. Hang je kleding ook eens wat vaker uit in plaats van het in de droger te stoppen. Dat scheelt een programma en ook dit is beter voor je kleding.

Laat je informeren door een energiecoach

Stapelen de rekeningen zich almaar op en heb je het gevoel dat je tegen het plafond aanloopt? Je bent niet de enige. ‘Veel mensen maken zich grote zorgen over de hoge energieprijzen. Ze willen energie besparen en hun huis verduurzamen, maar weten niet hoe of waarmee ze moeten beginnen’ aldus Peter Alkemade, voorlichter bij het Duurzaamheidscentrum en energiecoach bij Deventer Energie. Daarom organiseert het Duurzaamheidscentrum regelmatig informatieavonden over kleine en grote aanpassingen in huis voor een langere energierekening. Houd de website van het Duurzaamheidscentrum in de gaten om te zien wanneer de gratis informatieavonden op de planning staan.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer