Hitteprotocol verzorgingshuizen, maatregelen voor kwetsbaren

Het is eindelijk zover, het kwik geeft al enkele dagen ruim boven de 25 graden Celcius aan. Oftewel, het is bloedheet buiten. Ben je ouder dan 75 jaar, dan ben je kwetsbaar bij langdurige hitte.

Op de locatie Stevenskamp van ZGR is al een paar dagen het hitteprotocol in werking gezet. Kwaliteitsverpleegkundige Linda Mooij werkt op deze zojuist opgeleverde nieuwbouwlocatie: “We hebben een geweldige klimaatbeheersing. Binnen merk je niets van de warmte, doordat het systeem zo goed is aangelegd, daar zijn we natuurlijk erg blij mee. De maatregelen die we hebben genomen voor zowel cliënten als personeel hebben vooral te maken het voldoende vocht binnenkrijgen,” aldus Linda.

IJsjes en voetenbadjes om af te koelen
“Wij bieden hier in Heeten meerdere malen per dag extra water, bouillon, fruit en waterijsjes aan. We verkoelen de cliënten met plantenspuiten en voetenbadjes. Ook het personeel vergeten we niet, want als die niet overeind blijven, dan kan er niet gezorgd worden,” vertelt Linda.

Het douchen wordt bij extreme temperaturen iets afgeschaald, maar cliënten worden uiteraard wel opgefrist, legt Linda uit.

Signaalfunctie gastvrouwen
Hbo-verpleegkundige Linda vervolgt: “In algemene ruimten waar bewoners samenkomen houden personeel en gastvrouwen een extra oogje in het zeil. Blijven mensen alert, hebben ze zonnebrand nodig of een washandje om even op te frissen? Mensen gaan ook wel naar buiten hoor, even hier op het terras om toch wat frisse lucht te pakken. Wij geven wel het advies om tussen 12.00 en 16.00 uur binnen te blijven en de inspanningen hierop aan te passen.”

Foto: ZGR Locatie De Stevenskamp Heeten

Coronamaatregelen
Ventilatoren en mobiele airco’s zorgen voor luchtcirculatie. We willen natuurlijk niet dat in die luchtcirculatie ook verspreiding van ziekmakende bacteriën zorgt. Daarom adviseren we dit niet te gebruiken zodat de luchtstroom in een ruimte met meerdere personen van de ene persoon naar de andere kan gaan. In de aanleunwoningen is dit natuurlijk niet het geval.

“Al met al is het natuurlijk genieten, het is tenslotte zomer. En zomerzon is, mits goed gereguleerd ook goed voor je,” sluit Linda af.

 

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer