Het belang van een levenstestament wordt onderschat

Weet jij wat een levenstestament precies inhoudt? Het blijkt namelijk dat een groot deel van de bevolking van Nederland niet tot amper over dit document nadenkt. Opvallend, want het is juist een uiting van persoonlijke vrijheid. In ons land staan dergelijke zaken juist hoog in het vaandel. Een levenstestament is onvoorstelbaar handig en waardevol tijdens specifieke situaties.

Wanneer een levenstestament in werking treedt

Het levenstestament is een stukje minder bekend dan het standaard testament. Daarom kijken veel mensen op van het woord wanneer ze het voor het eerst horen. Want een testament is toch juist voor na je overlijden? Dat klopt, maar het levenstestament is dus een uitzondering. Wanneer je zelf niet in staat bent om beslissingen te nemen treden de bepalingen in het document in werking. Over het algemeen is een medische conditie de oorzaak. Denk bijvoorbeeld aan het kwijtraken van je bewustzijn of een langere periode minder goed in staat zijn om beslissingen te nemen.

De rol van de notaris bij het opstellen van een levenstestament

Via de notaris maak je een levenstestament rechtsgeldig. Door deze beroepsgroep worden de wensen en rechten van de gemiddelde burger verdedigd. Het levenstestament is een voortreffelijk voorbeeld van een rechtsdocument dat je juist meer vrijheid geeft. Wil je meer weten over dit belangrijke document? Lees dan meer over het levenstestament en vind direct de goedkoopste notaris.

Medische bepalingen in een levenstestament

Je hebt wellicht weleens verhalen gehoord van ruzies onder familieleden over de medische behandeling van een naaste. Het zijn meestal treurige berichten, met name omdat iedereen over het algemeen het beste voorheeft met de persoon in kwestie. Welke medische behandelingen je wenst te ontvangen is nou eenmaal een uiterst persoonlijke beslissing. Er is niet perse een goed en fout antwoord. Het enige dat telt is hoe jij er zelf over denkt. In een levenstestament bepaal je welke medische behandelingen je wel of niet toestaat onder bepaalde omstandigheden. Dat voorkomt een hoop stress onder familieleden en medisch personeel. In die gevallen is een levenstestament in feite van onschatbare waarde. Je naasten kunnen zich focussen op jouw verzorging en hoeven niet ook nog eens geraadpleegd worden over de medische behandelingen.

Andere belangrijke informatie die in een levenstestament staat

Uiteraard is een levenstestament meer dan aangeven welke behandelingen je wenst te ontvangen. Je geeft bijvoorbeeld ook aan wie er gebruik mag maken van je bezittingen, bijvoorbeeld je woning. Heb je een eigen bedrijf? Dan maak je in het levenstestament duidelijk wie er in jouw plaats de leiding krijgt.

Redactie
Redactie
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,011VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer