Herman Holtmaat wil de kerk in Luttenberg open houden: “De kerk is van ons!”

Het zoemde al een tijdje, we schreven er in een dossier al langere tijd meerdere berichten over, maar ineens was daar toch het bericht: op een na gaan alle kerken van de parochie Heilig Kruis dicht. Gesprekken over wie de nieuwe eigenaar wordt en wat er met de gebouwen gaat gebeuren, die komen nu op gang. OpinieinSalland polst alvast mensen. Zoals Herman Holtmaat uit Luttenberg waar ze met Mariaoord al wel eerder bewezen dat je gebouwen niet zo maar moet sluiten, dat een tweeede leven vaak heel goed kan.

Door Herman Holtmaat

De kerken gaan dicht, het geloof blijft en de gelovigen blijven beduusd achter. Het stond de afgelopen weken al uitvoerig in de krant. Binnen vijf jaar moeten ze dicht, ook bij ons in Luttenberg.

Maar van wie zijn die kerken eigenlijk? Van ons zelf toch? De Luttenbergers (onze <groot>ouders) hebben geld bij elkaar gebracht om het destijds te bouwen en later om het te onderhouden. En ook nu geven wij aan actie kerkbalans om de kerk en onze geloofsgemeenschap in stand te houden.

Is het dan nu zo dat het bestuur in Raalte of het bisdom in Utrecht kan beslissen dat het dicht moet? En wat gebeurt er met de gronden die de kerk nog heeft? Met onze mooie kerkweide en pastoorsbos? Worden die verkocht en gaat het geld naar Utrecht of hebben wijzelf er ook nog iets over te zeggen?

Als de parochie het Heilig Kruis het niet meer in stand kan houden of wil houden dan zou ik zeggen; “geef de kerk en de gronden terug aan de Luttenbergers!”

Ik weet zeker dat er dan een mooie bestemming voor komt en dat we er samen heel veel mooie dingen voor het dorp mee kunnen doen. Ons mooie theater het Lommerrijk kan dan in pastoorsbos blijven. Onze schaapskooi kan in de kerkweide blijven. Onze kermis en volksfeesten kunnen dan op het weiland blijven.

En we kunnen er dan ook voor zorgen dat onze mooie geloofsgemeenschap in stand kan blijven en niet uit elkaar valt als we naar Raalte zouden moeten. Want ik zie de jonge gezinnen met jonge kinderen echt niet naar Raalte gaan om te kerken.

Dat zou pas echt het einde betekenen van onze hechte (geloofs-) gemeenschap.

Het bericht Herman Holtmaat wil de kerk in Luttenberg open houden: “De kerk is van ons!” verscheen eerst op Opinie in Salland.

Sportnieuws uit de regio Salland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie