Herman Holtmaat: Jezelf droogleggen

Tijdens de feestdagen van december wordt er vaak net iets meer gedronken en gegeten dan normaal. De gezondheidsraad vindt dat we minder moeten drinken en daarom zijn er acties in het leven geroepen als “Dry January” en dertig dagen “Ik Pas”.

Door Herman Holtmaat

Dry January is over komen waaien uit Engeland waar 1 op de 6 mensen al meedoet. In Nederland kennen we de actie Ik Pas. Je kunt jezelf aanmelden op hun site. Het wordt ondersteund door gezondheidsorganisaties en gemeentes. Ook de gemeente Raalte doet mee.

Ik doe zelf ook al zo’n zes, zeven jaar mee. Ik gebruik de maand januari als aanloopje en in de vastentijd (dit jaar van 26 februari – 12 april); van Aswoensdag tot Pasen drink ik helemaal geen alcohol en matig mijn eten. Ik heb inmiddels in Luttenberg een aantal mensen om me heen verzameld die dan ook meedoen. We zitten al op ruim vijftig personen. Dat is nog niet de 1 op 6 zoals in Engeland gebruikelijk is, maar het is toch een aardig begin.

Ikzelf gebruik dan geen alcohol, maar je kunt ook niet roken of geen vlees eten of niet gamen. Het gaat erom dat het een uitdaging voor je is en je er wel iets voor over moet hebben om te slagen.

Je doet het voor jezelf en het geen alcohol drinken levert je vele voordelen op: je slaapt beter, je spaart toch ook wel behoorlijk wat geld uit, je bent fitter vooral ’s morgens, ik val in die periode zo’n 10 kilo af en dat is goed voor mijn bloeddruk en cholesterol, het sporten gaat beter, je kunt rustig auto rijden, het scheelt je veel tijd etc… etc… Ja, als je dit zo leest zou je helemaal niet meer moeten drinken en zou het logisch zijn dat iedereen meedoet.

Maar goed, als Bourgondische Sallander vind ik een glaasje bier of wijn ook lekker. Het leven een beetje vieren is ook wat waard, maar ik wil wel laten zien dat ik ook zonder kan, een bewijs voor mezelf en stiekem ook een beetje voor de ander. En natuurlijk ook voor de jeugd.

En daar zit nou net ook een van mijn punten waar ik me een beetje druk om maak. Hoe zou ik de jeugd mee kunnen krijgen in mijn actie van “40 dagen ik pas”. Ik vind dat met name de jeugd (te) veel drinkt. Het begint vaak in hun keten, iedereen moet meedoen met drinken anders hoor je er niet bij. Het zet zich door bij de sportteams en in de discotheken en tentfeesten. Het veel drinken wordt als stoer gezien.  Hoe kunnen we dit omdraaien. Hoe krijgen we het voor elkaar dat geen alcohol drinken als stoer wordt gezien? Hoe kunnen we dat belonen?

Zou het mij kunnen lukken om dit jaar 1 op de 6 jongeren van 18 jaar in Luttenberg aan “mijn vastenactie” mee te laten doen? Ik ga maar eens broeden op een subliem idee om dat voor elkaar te krijgen.

Het bericht Herman Holtmaat: Jezelf droogleggen verscheen eerst op Opinie in Salland.

5 Comments

Geef een reactie