Hardlopen in de regio Salland: wat zijn de mooiste routes in de regio?

De regio Salland voorziet in schitterende natuurgebieden in het westen van de provincie Overijssel. De landstreek kenmerkt zich naast landbouw en veeteelt door prachtige natuurgebieden, zoals de Sallandse heuvelrug. Een ideale omgeving dus om hard te lopen als onderdeel van een gezonde levensstijl. Ook als je gewicht wilt verliezen, is hardlopen een perfecte manier om je doel te bereiken. In Salland zijn er allerlei leuke routes om te volgen en hieronder vind je een aantal van de mooiste hardlooproutes in de regio.

1. Vertrek vanaf landgoed Schuilenburg (15 km)

Het is natuurlijk aan te raden om niet in één keer een lange afstand te gaan hardlopen als je dat niet gewend bent. Een goede voorbereiding op het hardlopen in de natuur is thuis op een loopband je conditie op te bouwen. Ben je van plan om een loopband aan te schaffen? Bij verantwoord-afvallen.nl bekijken wat de mogelijkheden zijn, helpt om een keuze te maken. Het is uiteraard de bedoeling om deze loopband intensief te gebruiken om je conditie op te bouwen. Heb je een goede conditie dan is de looproute van vijftien km door de regio van Salland ideaal om te volgen. Je start vanaf landgoed Schuilenburg dat ten noorden van Hellendoorn ligt. De tocht voert dwars door de bossen om zo de Sallandse heuvelrug over te steken, waarna je in een halfopen natuurrijke omgeving terechtkomt. Je loopt verder in de richting van Reggedal vanwaar je uitkijkt op de Rhaander es. Het startpunt is overigens ook weer het eindpunt van deze hardlooproute in de regio Salland.

2. Hardlopen over onverharde Bergenroute (12 km)

Het is een uitdaging om over onverhard terrein te gaan hardlopen. Dat vereist namelijk net even wat meer inspanning van de spieren. Wil je deze uitdaging aangaan in de regio Salland dan is de onverharde Bergenroute een aanrader. Er zijn hoogteverschillen en dat vereist natuurlijk ook wat extra krachtsinspanning. Deze hardlooproute start bij Lemeler Esch waarbij je hardloopt door een afwisselende natuur. Zo loop je door bossen en langs heidevelden, maar ook over heuvelachtige paden. Je komt langs een schaapskooi en ziet onderweg ook diverse uitkijkplateaus. Dat is een prima moment om even te stretchen en van het uitzicht te genieten. Er volgt daarna een klimmetje omhoog naar de Archemerberg, waarbij je een natuurtrap volgt. Ook voor deze hardlooproute geldt dat je weer eindigt bij het beginpunt.

3. Keuze uit verschillende korte hardlooproutes (4 km)

Begin je net met hardlopen dan wil je misschien niet meteen te hard van stapel lopen. In dat geval zijn er ook mooie hardlooproutes in de regio Salland te volgen. Bijvoorbeeld de route Numendal met een lengte van vier kilometer die vooral door bos voert, maar waarbij je ook heide tegenkomt. Heb je geen probleem met wat hoogteverschil dan is de korte Holterbergroute van vier kilometer een optie. Je rent dan in je eigen tempo omhoog naar het uitzichtpunt Holderberg. Een andere route met eenzelfde lengte is de Noetselerberg en de route Eelerberg is net een kilometer langer. Het is bij het hardlopen altijd van belang om je eigen gemiddelde snelheid te leren kennen. Iedereen heeft namelijk een eigen tempo. De gemiddelde snelheid bij hardlopen is doorgaans elf kilometer per uur. Beginners komen dan ongeveer uit op tien kilometer per uur en gevorderden halen misschien wel vijftien kilometer per uur. Zit je onder het gemiddelde dan maakt dat natuurlijk helemaal niets uit. Het gaat erom dat je gewoon je eigen tempo loopt.

4. Hardlopen door het Groene Netwerk Wissel Den Ham (17 km)

Den Ham is een brinkdorp en volgens de inwoners zelfs een van de mooiste brinkdorpen in Nederland. De brink is hier een van de grote trekpleisters en het centrum is het startpunt van de hardlooproute Groene Netwerk Wissel Den Ham. Je gaat vanuit het centrum van Den Ham naar de Zandstuve en daarbij loop je over zandwegen. De Zandstuve is een vrij jong natuurgebied dat tegenwoordig de uitstraling heeft van een natuurlijk bos met slingerpaden. Het volgende deel loop je hard over graspaden en kom je onderweg langs verschillende boerderijen.

5. Nog een paar mooie routes

De regio Salland is zo groot dat er allerlei mooie hardlooproutes zijn om te volgen. Het is natuurlijk ook ideaal dat er zoveel routes zijn. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld iedere week een andere route in de regio te volgen. De Berkendijkroute is bijvoorbeeld eveneens prachtig als hardlooproute met een lengte van tien kilometer. De route leidt door het bis van de berkendijk. De hardlooproute Den Alerdinck is net een kilometer langer en heeft dan ook een lengte van elf kilometer. Hierbij loop je hard door het bos van zowel landgoed Den Alerdinck als door het bos van Colckhof. Ben je op zoek naar een langere route in Salland? In dat geval is het aan te raden om de stuwroute te volgen. Deze hardlooproute is twintig kilometer lang en gaat naar de Moezenbelt via de stuw van het Overijssels kanaal. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*