Grondeigenaar drugslab Den Nul krijgt zijn onroerend goed terug

De rechtbank heeft donderdag het beslag op het onroerend goed van Jan G. (70) uit Den Nul opgeheven. De voormalige hoefsmid wordt ervan verdacht dat hij containers verhuurde aan drugscriminelen en dat hij hielp bij het dumpen van drugsafval.

De bodem op zijn terrein is daardoor flink vervuild en moet worden gesaneerd. Hij kreeg daarom al een factuur van 360.000 euro van de gemeente Olst-Wijhe, maar hij liet weten dat niet te kunnen betalen. Om de bodemsanering niet voor rekening van de belastingbetaler te laten komen legde justitie beslag ter waarde van zo’n 2 miljoen euro op de grond, het huis en andere gebouwen van G. 

Olst-Wijhe zelf kosten verhalen
De rechtbank haalde hier vandaag een streep door. Dit omdat de gemeente Olst-Wijhe een rechtspersoon is en als sterke partij beschikt over voldoende middelen om zelf de kosten te verhalen. De gemeente Olst-Wijhe heeft momenteel alleen beslag gelegd op het stuk grond van Jan G. dat vervuild is. 

Rekening inwoners
Nadat G. te kennen gaf de bodemsanering niet te kunnen betalen besloot de gemeente Olst-Wijhe om voorlopig zelf de kosten te dragen. Hiervoor vragen ze subsidie aan bij de provincie en de resterende kosten moeten dan worden opgehoest door de inwoners van Olst-Wijhe.

Gemeente op eigen kracht
De gemeente Olst-Wijhe wil alles in het werk stellen om de kosten te verhalen op de verantwoordelijken. Door het beslag van het openbaar ministerie en de beslaglegging door de gemeente was het risico minder groot dat de belastingbetaler uiteindelijk voor de kosten moet opdraaien. De gemeente zal het nu verder op eigen kracht moeten doen via de civiele rechter.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer