Gi-Ga-Groene Veldtocht voor 800 kinderen

Afgelopen woensdag 5 oktober was de start van de Kinderboekenweek in heel Nederland. Maar voor 7 basisscholen uit de gemeente Raalte was het tegelijkertijd de start van de Veldtocht: Een week bomvol kunst, cultuur en boeken voor 800 kinderen. En met hetzelfde thema als de Kinderboekenweek: Gi-Ga-Groen.

De Gouden Emmer, Springplank en Dolfijn uit Heino, de Linde uit Laag-Zuthem, de St-Nicolaas uit Lierderholthuis, St. Jozef uit Nieuw-Heeten en de Zonnehof uit Raalte; Deze 7 scholen zijn afgelopen half jaar samen met de combinatiefunctionaris cultuur, Mirjam Borger, druk bezig geweest met de voorbereidingen voor een gezamelijke Veldtocht. Het thema, een gezamenlijk openingsfilmpje voor 5 oktober, het Veldtochtlied+dans, workshops, voorstellingen, de afsluiting op 13 oktober: er komt heel wat bij de organisatie kijken.

Nature lover, close up of child hands hugging tree with copy space

Het resultaat? Bijna 800 kinderen worden tijdens de Veldtocht onder gedompeld in kunst en cultuur. Ze doen mee aan verschillende workshops, zoals vloggen, groene mode, insectenhotel bouwen, bewegende beesten van bamboe, dieren tekenen, op het schoolplein verven, muziekinstrumenten van afval, duurzaamheidslab, fotograferen. Al deze workshops hebben 1 ding gemeen: ze staan in het teken van natuur en/of duurzaamheid.

Uiteraard wordt ook er veel gelezen, want het is tenslotte ook Kinderboekenweek. Bibliotheek Salland zorgt ervoor dat er in de bibliotheek op school allerlei boeken staan die te maken hebben met de natuur. Studenten van Landstede lezen de kinderen voor uit mooie boeken. En ook bij een aantal voorstellingen en workshops zijn de nodige leestips om de kinderen te stimuleren zoveel mogelijk te lezen.

De omgeving van de scholen zal het niet ontgaan dat er een Veldtocht is. In Nieuw-Heeten krijgt het processiepad bijvoorbeeld een flinke opknapbeurt tijdens de Veldtocht. De Dolfijn en de Gouden Emmer zorgen ervoor dat de kinderen uit Oekraïne nauw betrokken worden bij de Veldtocht. Op donderdag 13 oktober, de afsluiting van de Veldtocht vinden er bovendien in en rondom de scholen exposities en optredens plaats, waarbij familie van de kinderen en buurtgenoten van de school van harte welkom zijn om te komen kijken. Zo gaan de kinderen van de Zonnehof langs woon- zorghuis de Hartkamp met de zwerfafvalfanfare. En ook kan het maar zo zijn, dat je in de buurt van een van de zeven deelnemende scholen, een prachtige Happy Stone vindt…

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,063VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer