Feestelijke heropening van OBS Slingerbos in Diepenveen

Iedereen mag de school vandaag komen bewonderen na een grondige renovatie en doorgevoerde onderwijsvernieuwingen. Directeur Steven is maar wat blij met het resultaat.
We hadden de missie en visie wel mooi beschreven maar nu komt echt tot uiting wat we hiermee willen uitdragen. “Leerlingen krijgen letterlijk de ruimte en regie over hun eigen leerproces, ” vertelt de trotse directeur van deze school. “De muren zijn letterijk weggebroken om te laten zien dat we hier open en transparant zijn.” En dat is te zien, een mooie open ruimte waar overal iets te ontdekken valt. Meester Steven heeft dit voorelkaar gekregen met hulp van bestuur en het team dat de neuzen duidelijk dezelfde kant op heeft. Een veerkrachtig team dat hard werkt maar ook zorg draagt voor elkaar. De verbouwing heeft best wat van het personeel gevraagd maar hij heeft in die periode niemand horen klagen. “Dat is typerend voor dit team, we staan voor elkaar.”

Onderwijsvernieuwingen

De afgelopen jaren heeft OBS Slingerbos op het gebied van onderwijs flink wat vernieuwingen doorgevoerd. Er is flink ingezet op het aanbieden van 21ste eeuwse vaardigheden (zoals kritisch denken, samenwerken, creativiteit) aan de kinderen via onder andere de lesmethode BLINK. Ontdekkend leren staat hierin centraal. Ook het werken met Robots en 3d-printer vinden de leerlingen erg interessant.

De leermiddelen zijn aangepast op de nieuwe onderwijsmethode. Er is geïnvesteerd in chromebooks en digitaal adaptieve onderwijsprogramma’s waarmee de kinderen naast elkaar op hun eigen niveau werken. Leerkracht Manon legt dit uit: “Naast dat iedereen basiskennis leert in taal en rekenen, kunnen we nu kennis en creativiteit combineren. We kunnen het breder trekken naar alle vakken. Een leerling toont trots haar versie van het schilderij Het Melkmeisje aan haar familie. En een ander mooi voorbeeld is het atelier met een heuse keuken, waar goed over is nagedacht. Kinderen moeten immers overal goed bij kunnen. Tijdens het koken wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan rekenen, bij het bakken van pannekoeken. Het oefenen met inhoudsmaten en breuken is natuurlijk veel leuker zo,” aldus Manon.

Nieuwe inrichting

Op deze nieuwe manier van onderwijs sluiten de ruimtes in de school door de verbouwing nu ook optimaal aan. Kinderen werken in de klas, maar mogen ook de nieuwe leerpleinen gebruiken. Ook binnen wordt tegenwoordig aan bewegend leren gedaan met de “active floor” (buiten werd al gebruik gemaakt van de Beweegwijs methode)

Een leerling uit groep 7 vertelt wat hij van de veranderingen vindt:

Interview door: Sonja Veneman, Salland1

Juf Natasja van Groep 3/4 ervaart het bewegend leren als erg positief. Al bewegende blijft er meer hangen doordat er andere gebieden van de hersenen actief worden. Stilzitten is ook niet meer van deze tijd, al moet dat soms wel even bij sommige activiteiten. Voor Om lekker even zelf te lezen is een zithoek gemaakt met zitzakken. Juf Saskia van groep 4 merkt dat de kinderen uit haar klas zich graag hier even terugtrekken. “Ze vragen vaak of ze er naartoe mogen”

Renovatie

Toen bleek dat het schoolgebouw aan groot onderhoud toe was, greep de school de geplande renovatie met beide handen aan om de inrichting van de school zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij alle onderwijsvernieuwingen. Twee jaar lang heeft een deel van het team van OBS Slingerbos samen met de architect meegedacht in de Renovatiewerkgroep.

Ook heeft de Ouderraad een flink deel van de herinrichting vanuit de ouderbijdrage heeft bekostigd.

Lipdub

De kinderen mochten met elkaar een lipdub opnemen en op het plein wordt vandaag genoten met een hapje en een drankje. Ook de ouders zijn erg te spreken over de aanpassingen. “Ze mogen hier veel zelf uitvinden en we zien dat jong en oud elkaar helpt, dat is mooi om te zien, ” zegt een van de ouders. De school is wat dat betreft toekomstbestendig. Met alle ruimtes en mogelijkheden zullen ze hier veel leer- en speelplezier aan beleven, vinden zij.

Foto: Active Floor door Sonja Veneman

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,021VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer