Expositie School van Vroeger in gemeentehuis Olst-Wijhe

Tot 12 mei 2017 is de expositie ‘School van Vroeger’ nog te zien in het gemeentehuis van Olst-Wijhe. Uit de grote collectie schoolplaten hebben Kijk Wijhe en de Historische Vereniging Wijhe een selectie van 15 schoolplaten gemaakt. De uitgangspunten voor de selectie waren de natuur en de beroepen, die in Olst en Wijhe vroeger werden uitgevoerd. Destijds werden deze platen gebruikt voor educatie op scholen. Nog steeds roepen ze zoete herinneringen op. Het onderdeel van de tentoonstelling dat is samengesteld door Liesbeth van Wijhe bestaat o.a. uit diverse leermaterialen op het gebied van rekenen, lezen en schrijven gebruikt op de lagere school tussen ongeveer begin jaren dertig tot de jaren zestig van de vorige eeuw.

De verzameling schoolspullen is van generatie op generatie in de onderwijzersfamilie doorgeven en is uitgebreid door verschillende aankopen op verzamelbeurzen. Zo is het leesplankje van aap-noot-mies van Jetses te zien en verschillende bijbehorende leermiddelen op het gebied van het taalonderwijs. Velen hebben leren lezen met dit beroemde leesplankje, lettertjes en bijbehorende leesboekjes, waarvan de eerste uitgave in 1910 is verschenen. Tot de jaren zestig werd deze methode met klassikale vertelselplaat, leesboekjes, dicteerdoos en letterblikje gebruikt op de lagere scholen voor het aanvankelijk leesonderwijs. Cornelis Jetses (1873-1955) tekende niet alleen de plaatjes voor het leesplankje, de zes leesboekjes en de klassikale vertelselplaat, maar was ook de illustrator van bijvoorbeeld Afke’s tiental en de schoolplaten tentoongesteld door de Historische Vereniging Wijhe.

In de vitrine is divers schrijfmateriaal te zien zoals lei, griffel, sponsdoosje en later de kroontjespen compleet met inktlap en schoonschrijfschrift. Getuigschriften, schoolrapporten, oude tollen, knikkers, een poëziealbum en zelfs een beschuitblikje van Verkade ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Beatrix in 1938 uitgedeeld aan de toenmalige schooljeugd is tentoongesteld. De diverse panelen, schoolplaten en schoolspullen zullen jong en oud een goed beeld geven van het vroegere schoolleven. De expositie is te zien tot 12 mei in het gemeentehuis Olst- Wijhe (Bezoekadres: Raadhuisplein 1, 8131 BN Wijhe) van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Marcel Middelveld
Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,020VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer