Enthousiaste en gedreven bezoekers tijdens Open Huizen route


Zaterdag 29 oktober was het een drukte van belang bij de woningen die meededen aan de duurzame Open Huizen Route. Tussen 10.00 en 16.00 uur lieten deze woningeigenaren ongeveer 200 bezoekers zien welke duurzame maatregelen zij getroffen hadden. En de bezoekers? Die gingen met veel informatie en ideeën naar huis die ze vervolgens weer zelf in de praktijk kunnen brengen. 
Om 10.00 uur werd op het bedrijventerrein De Enk in Wijhe, bij het Tegelhuys, het startschot voor deze Open Huizen Route gegeven door wethouder Cor van den Berg. Meerdere bezoekers begonnen vanaf deze startlocatie de route te fietsen op een elektrische fiets.

Alle deelnemende locaties op de Open Huizen Route hebben bewust gekozen om energiebesparend te gaan wonen. Met soms heel simpele, maar ook heel innovatieve maatregelen is dat gelukt. Zo konden mensen langs een woning dat geheel zelfvoorzienend is qua stroom. Tevens langs woningen met o.a. zonnepanelen, warmtepomp installaties, moderne domotica die het leven vergemakkelijken en houtkachels aangesloten op de centrale verwarming. De woningeigenaren vertelden zelf over de energiebesparende /-winnende maatregelen die zij hebben doorgevoerd. De deelnemende locaties waren via een route met elkaar verbonden, maar ook zonder gebruik van de route konden de deelnemende locaties afzonderlijk bezocht worden. En dat werd veel gedaan. Zo waren er wel 50 bezoekers geweest bij het ?Huis van de Toekomst? in Wijhe/Elshof en ook andere woningeigenaren waren steeds volop in gesprek over duurzame maatregelen. Gedreven en enthousiaste inwoners van Olst-Wijhe kwamen bij elkaar om ideeën uit te wisselen over duurzaamheid. Vooral de laagdrempelige manier sprak veel mensen aan.

Deze Open Huizen Route is in het kader van het 10-jarig jubileum van de gemeente Olst-Wijhe opgezet. Deze dag is gelukkig niet eenmalig! In 2012 volgen meerdere dagen. Wij houden u op de hoogte van deze dagen zodat u samen bij andere inwoners kunt zien wat in de praktijk mogelijk is aan duurzame maatregelen.

Heeft u vragen over de duurzaamheidlening waarmee u een energierenovatie kunt financieren, over subsidies of energieadviezen, neem dan contact op met de gemeente Olst-Wijhe Barbara Luijters via 14 0570 of via b.luijters@olst-wijhe.nl.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie