Endona brengt de elektrische deelauto naar Raalte

Endona lanceert een elektrische deelauto. Daarmee maakt de zonne-energieproducent uit Heeten het mogelijk dat mensen niet zelf een auto hoeven te bezitten maar hem tegen een voordelig tarief kunnen gebruiken. Je moet deelnemer worden om mee te kunnen delen. Zaterdag 9 november staat er op de energiemarkt bij het Hoftheater een demo-auto.

Door Richard Jansman

We zetten de nieuwste Nissan Leaf in met een rijbereik van 200 – 250 km. Deze auto is zowel voor korte als lange ritten in te zetten en je kunt er met 4 of 5 personen in. Het laden is gratis in heel Nederland en je kunt zelfs gratis bij supersnelle laadstations stroom tanken. Je reserveert de auto met een app op jouw smartphone.

Per auto hebben we minimaal 3 deelnemers nodig en we willen met minimaal twee auto’s starten zodat je nooit misgrijpt. De Stationsstraat in Raalte heeft als Groenste Straat al serieuze belangstelling om met een groep buren hun eigen (tweede) auto de deur uit te doen en samen een auto te delen.  Je loopt weinig risico want je zit er maar drie maanden aan vast.

Een elektrische auto op groene stroom stoot 0% CO2 en stikstof uit tijdens het rijden. Als je de productie van de auto meeneemt die in eerste instantie meer energie kost en ook de productie van de brandstof meeneemt dan bespaar je 70% CO2 uitstoot in vergelijking met een gewone auto. Rijd je op normale stroommix (vnl. grijs) dan loopt de besparing terug naar 30%, nog steeds een hele mooie reductie. Door een auto te delen met meerdere gebruikers win je nog meer omdat er maar 1 auto gemaakt hoeft te worden in plaats van 3 of 4. Eigenlijk zet je dan de winst-verdubbellaar in en je lost ook nog eens een parkeerprobleem op

De deelauto is erg interessant voor mensen die nu een auto hebben waarmee ze weinig kilometers rijden. Zelfs een goedkoop zuinig tweedehands autootje waarmee je 5000 km per jaar mee rijdt kost minimaal 300 Euro per maand. Een elektrische deelauto is dan een stuk goedkoper.

Daarnaast hopen we dat we vaste deelnemers vinden zoals de gemeente Raalte die ook een opgave heeft om de kilometers van de ambtenaren te verduurzamen.  Als we daar een paar auto’s voor het gemeentehuis kunnen zetten, dan kunnen particulieren deze auto in de avonden en weekenden gebruiken. Maar ook zien we veel mogelijkheden bij bedrijfsverzamelgebouwen en bij wooncomplexen.

We hopen ook dat initiatieven in buurtdorpen aansluiten op hetzelfde platform: het is een groot voordeel als de vloot van beschikbare auto’s groter wordt. Met hetzelfde abonnement krijg je dan de beschikking over meerdere auto’s. In toekomst zullen er meer modellen beschikbaar komen die nog goedkoper kunnen zijn, omdat ze een kleinere actieradius hebben.

Energie Coöperatie Endona heeft als doel om het energie gebruik in Salland te verduurzamen. Het is een misverstand dat we een Heetens clubje zijn: we zijn gestart in Heeten met een zonnepark, maar er zijn ook mensen uit Raalte actief in het bestuur en we willen graag andere initiatieven starten en steunen met onze kennis en ervaring en samenwerken waar mogelijk. Dat doen we zonder winstoogmerk want het resultaat dat overblijft gaat terug naar lokale duurzame doelen.

Dat is de reden waarom Endona wil samenwerken met Mobiliteit van Ons: als de opbrengst van de auto boven de kostprijs komt wordt de winst weer gedeeld.  Daarnaast hebben ze een heel mooi platform waardoor het ook mogelijk is om elektrische fietsen, scooters te delen. Het is zelfs mogelijk dat je je eigen (fossiele) auto ook gaat delen in dit platform. Zij bouwen dan een kastje in en je kunt je eigen auto gaan delen.

Mocht je belangstelling hebben voor een deelauto kun je contact opnemen met Richard Jansman (richard@endona.nl).  Ook zijn we op zoek naar enkele mensen die mee willen helpen e.e.a. te organiseren.  We houden van een pragmatische aanpak, waarbij we niet te zwaar willen leunen op vrijwilligers. De aanpak die we voor ogen hebben met Mobiliteit van Ons zorgt er voor dat we ons niet bezig te houden met administratie, planning en onderhoud. We zoeken mensen die zich een aantal maanden willen inzetten om alles te seren: zoals informatie bijeenkomsten en demo’s te organiseren, het regelen van laadpalen en parkeerplekken en helpen om voldoende deelnemers te vinden.

Richard Jansman is vrijwilliger in het bestuur van Energie Coöperatie Endona

Het bericht Endona brengt de elektrische deelauto naar Raalte verscheen eerst op Opinie in Salland.

Sportnieuws uit de regio Salland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie