Een ton provinciale subsidie voor ‘Landgoederen van Textiel’ uit Verhaal van Overijsse l

MarcoShow Live!

Landschap Overijssel ontvangt een ton subsidie voor het project ‘Landgoederen van Textiel’. De provinciale subsidie (regeling Verhaal van Overijssel) wordt gebruikt voor onderzoek, behoud en toegankelijkheid van landschapsparken met een textielachtergrond.

Textiel en landschap

Landschap Overijssel heeft acht landgoederen in beheer die een Twentse textielfabrikant als eigenaar hadden. De verwevenheid van de Twentse textielindustrie met het landschap is groot. Zo kochten verschillende textielfamilies vlak voor en na de Tweede Wereldoorlog restanten van ‘woeste gronden’ in Twente. Deze gronden werden ondergebracht in een stichting; de voorloper van stichting Landschap Overijssel. Daarnaast kwamen ‘textielgelden’ in het landschap terecht doordat textielfabrikanten buitenplaatsen kochten of stichten en bijbehorende landschapsparken lieten aanleggen.

Restauratie en reconstructie parken

De provinciale subsidie wordt gebruik voor studie naar de oorspronkelijke ontwerpen van de landschapsparken op de Lonnekerberg, Lonnekermeer, Hof Espelo en Smalenbroek (bij Enschede), Groot Holthuis (Deurningen), Teesinkbos (Boekelo), Lemelerberg Zuid (Ommen) en De Eversberg (Raalte). Ook wordt onderzocht welke landschapsparken toe zijn aan restauratie en waar het zinvol is om parkelementen, zoals een berceau of brug, te reconstrueren. De verwachting is dat het project eind 2021 is afgerond.

Het verhaal van het landschap

Landschap Overijssel zet zich in voor behoud van natuur en landschap en wil mensen inspireren om het landschap te beleven en de verwondering prikkelen: waarom ziet ons landschap eruit zoals het eruit ziet? Cultureel erfgoed, zoals een landschapspark, vertelt vaak veel over de geschiedenis van een plek. Via het project ‘Landgoederen van Textiel’ wil Landschap Overijssel dekennis over onze landschapsparken niet alleen verdiepen maar vooral ook delen met het publiek. Via bijvoorbeeld publicaties en wandel- en fietsroutes komen bezoekers meer te weten over de invloed van de textielindustrie op ons landschap, het ontwerp en de drijfveren van de landschapsarchitect en welke delen van het oorspronkelijke ontwerp je nu nog terug ziet in het landschap. Zo vertellen we op een toegankelijke en inspirerende manier het verhaal van ons landschap.

Sportnieuws uit de regio Salland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie