Een volwaardige bibliotheek voor Wijhe

Het afgelopen half jaar heeft de Rijnbrinkgroep in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar een nieuwe locatie voor de bibliotheek in Wijhe. Het pand van Hemeltjen aan de Langstraat 58-60-62 lijkt nu de meest toekomstbestendige plek.

Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voor om Langstraat 58-60-62 aan te wijzen als nieuwe plek voor de bibliotheek. Er is € 54.000 nodig is voor de exploitatie. Het college vraagt de raad daarnaast om een bedrag van € 85.000 beschikbaar te stellen voor de inrichting van het pand en de verhuizing daarnaartoe. De raad bespreekt dit voorstel op 26 juni.

Waarom is deze locatie geschikt?
Wethouder Judith Compagner: “Het pand van Hemeltjen biedt voldoende ruimte voor de uitleen van boeken en materialen, maar ook voor ontmoeting, een taalpunt en een Informatiebalie Digitale Overheid (IDO). Het pand middenin de Langstraat staat al een tijd leeg en krijgt zo weer een aantrekkelijke maatschappelijke functie. Inwoners kunnen een bezoekje aan de bibliotheek gemakkelijk combineren met het doen van boodschappen”.

De beschikbare ruimte in Langstraat 58-60-62 is open en flexibel in te delen. Ook de Stichting Bibliotheek Salland, die gebruiker wordt van het pand, staat achter de keuze voor deze locatie.

Zorgen vanuit de Stichting Bibliotheek Salland
De heer Kral van deze Stichting meldt aan Salland1 dat hij eerder van de gemeente vernam dat er uitsluitend plaats zou zijn voor een servicepunt.

Kral vertelt: “Maar liefst zeventien procent van de inwoners is laaggeletterd. Landelijk is dat maar twaalf procent. Alleen een volwaardige bibliotheek kan hierin ondersteuning bieden. Niet alleen om boeken te lezen, maar tevens kunnen de inwoners hulp krijgen bij digitaal- en taal vaardigheid.

Desirée Deurloo van de afdeling communicatie van de Gemeente Olst-Wijhe kan zijn zorgen wegnemen. “Wij vinden het juist heel belangrijk om aandacht te besteden aan laaggeletterdheid en de maatschappelijke functie binnen de bibliotheek en daar is genoeg ruimte voor.”

Waarom is een nieuwe locatie nodig?
De bibliotheek in Wijhe heeft een nieuwe plek nodig omdat de financiering van het huidige servicepunt stopt per 2024. Het pand waar de bibliotheek nu in zit, wordt verkocht. En is ook niet geschikt voor uitbreiding van de maatschappelijke functie van een bibliotheek, vindt de gemeente. Het Rijk en de provincie Overijssel willen namelijk het openbaar bibliotheekwerk versterken. Bibliotheken moeten zich gaan richten op geletterdheid, digitale inclusie en een leven lang leren.

Extra geld beschikbaar
Vanaf 2025 stelt het Rijk structureel extra geld beschikbaar voor bibliotheken. Voor een nieuwe locatie van de bibliotheek Wijhe is in de Kadernota 2024-2027 al een eenmalig bedrag van € 54.000 opgenomen. Om het pand aan de Langstraat 58-60-62 in te richten en daarheen te verhuizen is aanvullend nog € 85.000 nodig. De overige investeringskosten komen voor rekening van de Stichting Bibliotheek Salland.

Welke locaties waren er nog meer en waarom vallen die af?
Voor een nieuwe plek voor de bibliotheek zijn nog twee andere locaties onderzocht. De locaties Langstraat 1 (Ygdrasil) en de huidige locatie aan de Langstraat 38 vallen beiden af. Inhuizing in het pand van Ygdrasil aan Langstraat 1, heeft volgens gemeente en deze organisatie teveel invloed op de dagbesteding en ondersteuning aan de cliënten van Ygdrasil. De ruimtelijke indeling van het prachtige historische pand aan de Langstraat 38 is een beperking voor het vormgeven van de visie en dienstverlening van de Stichting Bibliotheek Salland.

Hoe gaat het nu verder?
Na het besluit van de gemeenteraad gaat de gemeente in overleg met de eigenaar van Langstraat 58-60-62 en Stichting Bibliotheek Salland om een uitvoeringsplan te maken. Het streven is om begin volgend jaar te verhuizen en dit zal voor Wijhe een volwaardige bibliotheek worden, meldt Gemeente Olst-Wijhe.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer