E-sigaret goede tussenstap naar stoppen, maar kijk wel uit

Best veel mensen stappen over van de sigaret naar de E-sigaret. Als hulpmiddel om te stoppen met roken. Een middel dat een enorme populariteit geniet maar nu ineens in een kwaad daglicht komt te staan. Opiniemaker Gerard Verswijver over wat er eigenlijk aan de hand is.

Door Gerard Verswijver – Matera Gezondheidscentrum

In verband met Stoptober krijg ik deze maand meer vragen over stoppen met roken. En ik adviseer mensen soms de E-sigaret als tussenmiddel te gebruiken. Niet als alternatief, maar als overstap. Er zijn wel degelijk onderzoeken waaruit blijkt dat de E-sigaret minder gevaarlijk is dan de gewone sigaret en zelfs het Trimbos instituut adviseert het gebruik ervan als hulpmiddel voor afbouw van de rookverslaving.

Ik adviseer dringend niet via dubieuze webshops in te kopen. Want voor je het weet heb je te maken met producten van illegale markten, zonder controle op wat je nu precies rookt. In de zogenaamde liquids zit normaal gesproken glycerol, propyleenglycol en nicotine. Maar nu is ‘Juul’ heel populair, het is komen overwaaien uit de VS. Juul is een liquid met enorme hoeveelheden nicotine, die enorm zoet wordt aangeleverd zodat je de nicotine minder proeft. Het is supercool onder de jeugd, maar het is heel verslavingsgevoelig. Juul wordt flink aangeprezen op social media. Dat is verboden, maar meer dan de helft van de webshops gaat hierbij in de fout.

Je hebt dus enerzijds de E-sigaret met normale liquids die je via het reguliere circuit koopt. En anderzijds de E-sigaret met de gevaarlijke liquids. Het gaat dus eigenlijk niet om de E-sigaret, maar om de liquids.

Toch nog wel enige bedenkingen tegen de E-sigaret. Er is natuurlijk nog weinig echt wetenschappelijk onderzoek. Er zijn onderzoeken voor en onderzoeken tegen. En in mijn praktijk heb ik ook een aantal gebruikers met een zogenaamde vapers tong: gevoelloosheid voor smaak of juist een extreme smaaksensatie voor zoet.

Longartsen waarschuwen omdat zij de heftige kant zien, maar in de praktijk blijkt het allemaal wel mee te vallen bij normaal gebruik. Als het je helpt van het echte roken af te komen is dat de eerste goede stap. De tweede – nog veel betere stap – is daarna ook te stoppen met de E-sigaret.

Het bericht E-sigaret goede tussenstap naar stoppen, maar kijk wel uit verscheen eerst op Opinie in Salland.

Sportnieuws uit de regio Salland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie