Duurzaamheids-organisaties vragen Olst-Wijhe lid te worden van Klimaatverbond

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag 25 februari behandelt de gemeenteraad een ingezonden brief van drie lokale duurzaamheidsorganisaties. Olst in Transitie, Goed Veur Mekare en Duurzaam Olst-Wijhe verzoeken de gemeenteraad daarin om de gemeente als lid aan te melden bij het Klimaatverbond.

Deze landelijke vereniging fungeert voor bijna de helft van alle Nederlandse gemeenten als belangenorganisatie en kennisplatform rond lokaal energie- en klimaatbeleid.

In de brief prijzen de drie organisaties dat Olst-Wijhe bezig is het eigen beleid verder vorm te geven, onder andere door te werken aan een Energievisie en het streven naar energieneutraliteit voor de dorpen en buurtschappen binnen de gemeentegrenzen. De drie stellen in hun brief, dat een lidmaatschap van het Klimaatverbond kan helpen voorkomen dat het wiel in Olst-Wijhe opnieuw wordt uitgevonden. Ook wijst het drietal er op dat veel omringende gemeenten ook al lid zijn, evenals de provincie Overijssel.

Nog een voordeel van lidmaatschap kan zijn, dat Olst-Wijhe kan gaan deelnemen in samenwerkingsprojecten van het Klimaatverbond op gebied van educatie, kennisdeling, financiering en lobby in Den Haag en Brussel.

Ook hebben Olst in Transitie, Goed Veur Mekare en Duurzaam Olst-Wijhe er zelf belang bij. Zij zien een toetreden van de gemeente tot het Klimaatverbond “als ondersteuning voor het gemeentelijke streven naar sterke CO2-reductie en de energietransitie, maar ook als steun in de rug voor onze eigen activiteiten. Met een lidmaatschap laat de gemeente zien dat het klimaat hoog op de agenda staat.”

De drie briefschrijvers zullen vanzelfsprekend op 25 februari ook in de raadszaal aanwezig zijn om de reacties van de raadsleden te noteren.

Sportnieuws uit de regio Salland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie