Deze pijlen op de weg zijn van levensbelang

Er bestaat een grote kans dat je de witte pijlen/driehoeken weleens (onbewust) op de weg hebt gezien. Maar weet je ook wat ze betekenen? Ze blijken van levensbelang te zijn voor ons allemaal en komen enorm goed van pas tijdens noodgevallen.

De witte driehoeken zijn bedoeld voor de brandweer. Gerda Overkempe, van de gemeente Olst-Wijhe, vertelt: ”De driehoeken wijzen naar de richting waar zich een brandkraan bevindt en zijn destijds aangebracht door de brandweer zelf.” Het herkenbare symbool biedt de brandweer de mogelijkheid gemakkelijk en snel een bluswatervoorziening te vinden. Enorm belangrijk, aangezien elke seconde telt in situaties tussen leven en dood.

Verschillende afstanden en kleuren
In onze gemeenten kom je veel witte driehoeken/pijlen tegen, maar ze bestaan ook in een gele en blauwe kleur. De kleur mag dan misschien anders zijn; de betekenis en het nut ervan blijven hetzelfde. Ook is vaak de afstand tussen elke brandkraan verschillend. Hoeveel meter er precies tussen elke brandkraan zit, is volgens Gert Dekker, van de blusgroep Wijhe, per gemeente en veiligheidsregio verschillend: ”Er zitten hier heel veel verschillende regels en eisen aan. Buiten de bebouwde kom kan de afstand tussen twee brandkranen wel een kilometer zijn, maar dan zit er in principe ook geen woning tussen.”

Pijlen niet te zien door modder of sneeuw
Bij de brandkraan, vaak erachter, staat ook een paaltje als aanwijzing voor een brandkraan. Dit is volgens Gert belangrijk op momenten dat het modderig op de weg is of wanneer het heeft gesneeuwd: ”Dan zijn de pijlen niet te zien, maar de paaltjes nog wel. Eigenlijk moet bij elke pijl een paaltje staan, maar net als bij de pijlen heeft dit te maken met onderhoud. Overigens hebben wij in de brandweerauto een overzichtskaart met stippen erop waar de brandkranen zich bevinden.’

Geen brandkranen, maar tankwagens
Gert vertelt dat er in nieuwbouwwijken minder brandkranen zijn: ”Dit is ook weer een stukje kostenoverweging, want is het nodig en hoeveel zijn er nodig?” Naast de kosten, brengt het gebruik van een brandkraan andere problemen met zich mee: ”Door de reuring die ontstaat tijdens het blussen, kunnen roestdeeltjes loslaten en bij de woning binnenkomen.” Nu rijdt de brandweer steeds vaker met tankwagens, gevuld met een grote hoeveelheid water, naar een noodgeval toe. Hiermee wordt een hoop ander bruikbaar water bespaard.

Pijl op de weg die richting een brandkraan wijst

De brandkraan waar de pijl naartoe wijst

Het paaltje dat achter de brandkraan staat

De pijl, brandkraan en het paaltje

De pijlen zijn er in verschillende vormen

Deze vorm is vaak te zien op een klinkerweg

Foto’s gemaakt door Benjamin Borgman

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer