Deel 2 podcast over unieke Diepenveense meteoriet nu te beluisteren!

Het is op zijn zachtst gezegd uniek te noemen: een meteoriet die 150 jaar geleden in de directe omgeving van Diepenveen insloeg en pas in 2012 bij toeval ‘herontdekt’ werd. Erik van Luttikhuizen heeft er samen met Alex Scholten, voorzitter van de Volkssterrenwacht Bussloo, een vierdelige podcast over gemaakt. Deel 2 is nu te beluisteren.

27 oktober is het ‘De dag van de Meteoriet’. Op deze dag, in 1873, werd de Diepenveense meteoriet door ooggetuigen gevonden en naar de onderwijzer in het dorp gebracht. Inmiddels is de unieke meteoriet wetenschappelijk onderzocht en wordt deze bewaard bij Naturalis in Leiden. In het kader van ‘De dag van de Meteoriet’ wordt op 27 oktober een feestelijk programma georganiseerd met een aantal evenementen.

Podcast
Naast het feestelijke programma, waar je hier meer over kunt lezen, heeft Erik van Luttikhuizen een podcast opgenomen met Alex Scholten. De podcast bestaat uit vier delen waarin onder andere wordt uitgelegd wat een meteoriet nou precies is, hoe de tijdslijn van de gevonden meteoriet eruitzag, wat deze vondst betekent voor de wetenschap, wat wij er van kunnen leren en tenslotte de dag zelf. In het laatste deel spreekt Erik met Jan Helderman, voorzitter van de Historische Vereniging Diepenveen.

Deel 2 van de podcast gaat over de tijdslijn van de meteoriet en wat deze vondst betekent voor de wetenschap. Het tweede deel is hieronder te beluisteren:

Heb je deel 1 gemist? Geen paniek! Start het audiobestand hieronder om weer helemaal op de hoogte te zijn. In dit eerste deel wordt onder meer uitgelegd wat een meteoriet nou precies is.

Deel 3 hoor je dinsdagavond om 19:45 uur in radioprogramma 1 met Benjamin en is naderhand ook weer op deze website terug te luisteren.

De Diepenveenmeteoriet in het vurenhouten kistje werd in 2012 ‘herontdekt’ / Foto: Dr. Marco Langbroek

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer