“De KNVB appte mij dat ik ballenjongen mocht zijn bij Oranje” 

Hij stond al in de schijnwerpers door zijn meesterlijke actie tijdens de Eredivisiewedstrijd Go Ahead Eagles – Vitesse. Maar na gisterenavond is hij pas echt een bekende Nederlander geworden: “mijn Tiktok-account is met meer dan 300 volgers gestegen.”  

Voor de vijftienjarige Floris van Wezenbeek uit Diepenveen was het feest. Niet alleen omdat het Nederlands Elftal zich wist te plaatsen voor het Europees Kampioenschap in Duitsland volgend jaar, maar ook omdat hij zijn debuut maakte als ballenjongen bij Oranje.  
“Ik werd al vroeg wakker en had niet al te best geslapen in verband met de spanning. Naarmate de dag vorderde, bouwde de spanning zich nog verder op. Toen ik éénmaal op en langs het veld stond moest ik wel even met mijn ogen knipperen. Ik zag zoveel mensen om me heen in zo’n groot stadion. Het was echt bizar.” 

Interview
Bij aankomst bij de Johan Cruijff Arena mocht Floris zich eerst nog opmaken voor een interview met televisiezender ESPN. Vervolgens moest hij zich melden in het stadion, waar hij welkom werd geheten, samen met alle andere ballenjongens. Daarna moesten ze zich omkleden en klaarmaken voor de uitleg. Toen die gegeven was werd er eerst nog een maaltijd genuttigd en werden de puntjes op de ‘I’ gezet door nog een laatste briefing.  

Plaatsing EK
“Toen het moment daar was, keek ik mijn ogen uit. Zo’n groot stadion. Ik gooide de eerste bal naar Denzel Dumfries. De inworp leidde tot een aanval, maar helaas niet tot een doelpunt. Ik zat links naast de dug-out van Oranje en kon mooi alles zien en in de gaten houden.” Oranje wist de wedstrijd tegen Ierland te winnen met máár 1-0, maar dit mocht de pret voor Floris niet drukken. “Ik ben als ballenjongen aanwezig geweest bij de wedstrijd waarin Oranje zich plaatste voor het EK. Dat neemt niemand mij meer af.” 

Waar de rest van de ballenkinderen zich hadden opgegeven bij een landelijke winkelketen en middels een loting werden gekozen, was het verloop voor Floris geheel anders. “De voorzitter van Go Ahead Eagles, Jan Willem van Dop, had dit voor mij geregeld. Ik ben hem erg dankbaar. De KNVB appte mij dat ik ballenjongen mocht zijn bij Oranje”. Voor nu heeft Floris nog maar één droom: ballenjongen zijn voor Oranje op het Europees Kampioenschap, volgend jaar in Duitsland. 

Martijn van Wieringen
Camera-journalist & presentator bij @salland1. In het verleden werkzaam geweest voor @brugmedia in Kampen. Daarnaast columnist van het supportersblad van een BVO, fervent koker, tuinder, muziek en sportliefhebber.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer