De eikenprocessierups: geen reden tot paniek, wees wel bedachtzaam

Leestijd: 2 minuten

Vanaf ongeveer eind april tot begin juli leeft de Eikenprocessierups in zijn rups stadium. Hij vervelt ongeveer 5 maal en pas na de derde vervelling, die omstreeks medio mei plaatsvindt, ontwikkelt hij brandhaartjes die hij ‘afschiet’ als hij zich bedreigd voelt en irritaties bij mensen en dieren kunnen veroorzaken.

Door Vlinderfotograaf Emilio

Rond deze periode is de rups ook zichtbaar voor publiek en dat is eveneens de periode dat de rupsen hun typische nesten vormen. De daadwerkelijke overlast die de brandhaartjes veroorzaken heeft vooral te maken met de temperatuur en windkracht. Hele warme zomers zorgen er namelijk voor dat de rupsen zich lager op een boom bevinden voor schaduw/verkoeling. En hoe harder het waait, des te eerder is de kans dat nesten waarin zich de brandharen bevinden van de boom waaien en hoe verder de brandhaartjes zich kunnen verspreiden. Vrijwel de meeste eikenbomen waarop men nesten van de Eikenprocessierups aantreft, worden gemarkeerd met een rood-wit lint. Deze plekken zijn inmiddels wel bekend bij de meeste passanten en het is raadzaam om die plaatsen zoveel mogelijk te mijden.

Mocht je deze plekken toch willen passeren – bijvoorbeeld omdat het de kortste route is of omdat je daar gewend bent om te hardlopen – zorg er dan voor dat je armen en benen bedekt zijn en adem zoveel mogelijk door je neus. Draag eventueel een mondkapje en een (zonne)bril. Hondenbezitters wordt ten zeerste afgeraden langs deze plaatsen de hond(en) uit te laten.

Tips voor als je last hebt van brandhaartjes op je lichaam

  • Trek je kleding heel voorzichtig uit en was die vervolgens op minimaal 60°
  • Verwijder de brandhaartjes van je huid met behulp van plakband
  • Neem een douche
  • Breng een mentholzalf of Bepanthen Eczeem Crème masserend aan op de huid

Leer kinderen en leerlingen om rupsen met rust te laten
Niet elke rups is een Eikenprocessierups, maar het is raadzaam om jonge kinderen erop te attenderen rupsen zoveel mogelijk met rust te laten en niet op te pakken. Vergelijkbaar met de tips die je geeft als het om een wesp, teek of rode mier gaat.

De eikenboom is een thuis voor meerdere (nacht)vlinders
Niet alleen de Eikenprocessierups leeft in de eikenboom. Onder andere de Eikenpage, Eikentandvlinder en Eikenuiltje hebben de eik als waardplant. Wees dus heel voorzichtig met het melden van een waarneming van de Eikenprocessierups en huur nooit een particulier bedrijf in dat gif, tape of verbranding gebruikt als bestrijdingsmiddel. De Eikenprocessierups heeft tal van natuurlijke vijanden waaronder vogels, sprinkhanen en kevers, meld dus alleen een nest als er daadwerkelijk sprake is van overlast.

Wist je dat de rups en de vlinder van de Eikenprocessierups dezelfde naam dragen?

Het bericht De eikenprocessierups: geen reden tot paniek, wees wel bedachtzaam verscheen eerst op Opinie in Salland.

Marcel Middelveld
Een leuk nieuwtje? Grappig filmpje? Of een hele goede tip? Gooi het gerust bij ons over de heg! Volledig anoniem, maar plaats je contactgegevens er wel bij, zeker als je een vraag hebt waar we op moeten reageren. We publiceren nooit je naam zonder dat je dit wilt. Tenzij je dat juist wilt. Mail ons gerust op onlineredactie@salland1.nl!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer