De 3 meest voorkomende afleidingen achter het stuur

Als je als rijdende autobestuurder afgeleid wordt dan is de kans op een ongeluk vele malen groter. Bij maar liefst 80 procent van alle ongevallen speelt onoplettendheid en afleiding een rol. Het is daarom belangrijk om de grootste afleidingen te ontwijken, zodat jij goed oplet als je rijdt. Je wilt niet gebruik maken van je verzekering auto, want dit betekent dat je schade hebt opgelopen. Natuurlijk is een autoverzekering wel wettelijk verplicht in Nederland, hiervoor zijn veel verschillende aanbieders zoals je op Autoverzekering.nl autoverzekeraars kunt zien.

Het gebruiken van een telefoon

Tegenwoordig worden veel ongelukken in het verkeer veroorzaakt doordat de bestuurder van een auto wordt afgeleid door hem/haar smartphone, dit zorgt ervoor dat ze hun concentratie verliezen en niet meer letten op het verkeer. Als je hoort of ziet dat je een berichtje binnen krijgt op jouw telefoon dan kijk je vaak toch even snel op het scherm, zelfs als je als bestuurder weet wat de gevaren hiervan zijn. Als je dit doet dan ben je een stuk minder alert, zelfs als het voor korte tijd is kan het alsnog grote gevolgen hebben. Je kan bijvoorbeeld onbewust gaan slingeren of langzamer gaan rijden. Ook kan je missen dat de auto voor je remt, waardoor jij er bovenop knalt. 

Handsfree bellen in auto

Het actief gebruiken van een telefoon in auto is dus gevaarlijk, maar passief gebruik zorgt tevens voor afleiding. Als je belt dan verlies je toch een deel van jouw aandacht hieraan, zelfs als je handsfree belt. Je kan beide handen aan het stuur hebben, maar alsnog zal je minder goed opletten. Onderzoek heeft getoond dat je gezichtsveld tot wel vier keer kleiner wordt als je belt. Bovendien ga je vaker en meer slingeren. Handsfree bellen is dan ook veel gevaarlijker en risicovoller dan praten met een passagier. 

Dagdromen in auto

Voor veel mensen is het rijden in een auto een vorm van ontspanning, voornamelijk na een lange werkdag. Dit kan ervoor zorgen dat je gaat dagdromen, wat onwijs gevaarlijk is. Dagdromen zorgt er natuurlijk voor dat je afgeleid wordt en niet meer de volle 100 procent aandacht hebt op het rijden. Een interne afleiding kan namelijk net zo risicovol zijn als een externe afleiding. Als je voelt dat je met je hoofd ergens anders naartoe gaat dan de weg dan is het verstandig om de auto even aan te kant te zetten. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie