19.6 C
Deventer
maandag, september 27, 2021

Column schaatscoach Elvira Salet: DROMEN, DENKEN, DURVEN, DOEN EN DOORZETTEN …..…… DAT IS TOPSPORT!

Lieve Erik,

Eindelijk scheen de zon weer, het gevoel de warmte van de zon op je gezicht. Heerlijk de lucht van vers gemaaid gras, boven mijn zo geliefde IJssel een strak blauwe lucht. Beter kan mijn dag niet beginnen. Geeft je geest vrijheid, het ontspant. Erik, de les ‘take nothing for granted’, lijkt meer dan ooit van kracht, maar het lijkt toch echt dat de COVID-19 eindelijk op de ‘vlucht’ gaat. De Wereld gaat terug veroverd worden hoop ik Erik, dankzij gezond verstand, het vaccineren van bevolkingsgroepen in de hele Wereld. Alleen deze week lijkt het mis te gaan en lopen de getallen weer op van positieve C-19 gevallen! Maar voorlopig genieten wij ervan dat er weer veel mogelijk is, scheiding van doelgroepen in de Sport wordt weer genormaliseerd, ook bij jullie zal het jeugdvoetbal weer op gang gebracht zijn. Zo ook bij ons, de jeugd mag weer volop sporten buiten én ook weer binnen. Sport geeft hoop en verrijkt het leven met topsport maar ook voor de breedtesport. Het gaat uiteindelijk om de sportbeleving voor iedereen, ook voor de supporter. Ons Team is alweer bezig met de opbouw richting het winterseizoen. Jouw cluppie, las ik, is ook weer bezig met oefenduels. Van Wonderen is klaar voor een nieuw avontuur, hoop niet dat hij warm loopt om de nieuwe bondcoach van Nederland te worden. Denk dat hij nu druk genoeg is om de nieuwe talenten met de ‘oude ’talenten’ te laten samen smelten tot een winnend en succesvol Team voor het nieuwe voetbalseizoen. Jij loopt denk ik alweer warm voor jouw nieuwe seizoen bij Salland1, leuk nieuwe uitdaging, grotere Regio. Voel mij bevoorrecht dat ik mee mocht ‘verhuizen’ met mijn Columns naar het mooie Salland(1). Over Salland1 gesproken, misschien wel leuk idee in een Olympisch jaar om voormalig langebaanschaatser Raaltenaar Jan Smeekens eens met jou te laten spreken in een uitzending van Salland1. Smeekens die met twaalfduizendste van een seconde in 2014 zijn Olympische gouden medaille in rook zag opgaan, in 2017 werd hij als eerste Nederlander Wereldkampioen op de 500m. In 2020 beëindigde Jan zijn mooie lange schaatscarrière. Smeekens is tegenwoordig actief met het schrijven van een boek en bij SportSpeakers met een boeiend verhaal over zijn sportieve leven. “Ben je bang om weer te verliezen, of heb je de wil om te winnen” is zijn ‘topic’. Smeekens wilde altijd winnen, hij droomt vast nog steeds, denkt, durft, doet en zet dat door na zijn schaatscarrière en neemt je mee in de wonderlijke wereld van de topsport.

Erik, ik hoop dat jij goed hersteld bent van je C-19 periode en druk in de weer bent rondom je Cluppie met de voorbereiding van interviews met nieuwe en de ‘oude’ spelers. Wij staan alweer op het zomerijs in Thialf te genieten. De skeelers liggen even op de plank, dat vinden de meeste schaatsers heel prettig. Weer lekker over het ijs je snelheid ontwikkelen, weer weten waar je het allemaal voor doet, elke dag je trainingsprogramma afwerken. Maar vooral voelen dat de Kracht-Core-Fiets-Atletiek-Skeelertrainingen en vooral niet te vergeten

droogtrainingen die inmiddels sinds begin april worden afgewerkt, al de nodige ontwikkelingen geven. Op het ijs veel aandacht voor techniek en het gevoel van snelheid brengt veel plezier met zich mee. De sport laat je lachen maar soms ook frustreren als het technisch nog niet zo gaat als gewenst. Dromen, denken, doen en doorzetten, verbinden, omarmen en veel leren. Zo te horen zit heel Inzell vol met Nederlanders de komende maand, de topsport maar ook de talentvolle jeugd en de breedtesport reist weer massaal naar Inzell af. Over een paar dagen gaan wij op hoogtestage richting Inzell.

Erik, heb jij ook na het debacle van Frank de Boer met Oranje na eerst goed balen zo genoten van Mathieu van der Poel in de Tour de France. Een Mathieu die ‘gewoon’ een week lang in het geel oerend hard fietste. Je zag hem strijden, hij durfde, hij deed het, hij zette door, dat is topsport. Het geeft verbinding, het geeft plezier en omarmt de Wereld. Het gebaar van Mathieu om dat kleine jongetje in zijn bolletjes-regenjas zijn bidon te geven, hoe mooi was dat. De verbazing en daarna de grote glimlach op dat gezichtje van het ventje, werelds was dat. Ver weg van de C-19, onvoorstelbaar haast zoals snel alles weer ‘gewoon’ langs de kant enthousiast staat te schreeuwen. Ook bij de Formule 1 in de Austria GP, start de verdere Victorie voor Max Verstappen, wederom pakt hij de overwinning. Het kon niet op in dat weekend, Femke Bol liep in Stockholm tijdens de Diamond League een nieuw Nederlands record van 52.37 op de 400m horden, toen nog 0.03 verwijderd van het Europese record, wat een geweldige prestatie. Zij gaat voor het fel begeerde goud op de Olympische Zomerspelen in Tokio.

De teleurstelling van de voetbal leek ver weg en de zoektocht naar een nieuwe Bondcoach duurt voort. De naam Louis van Gaal waait nu door Nederland. Ook hier geldt: blijven dromen, denken, durven en doen maar vooral doorzetten….dat is ook topsport. Een Nederlands Voetbalelftal in de steigers, wie gaat het doen……. Weet jij het?

Even terug in de tijd, de schaatswereld werd in 2020 overspoeld door groot verdriet. Het jaar dat Lara Victoria van Ruijven slechts 27 jaar (Wereldkampioen shorttrack) aan de complicaties van een auto-immuunziekte tijdens een trainingskamp in Frankrijk bezweek, schokte iedereen. Weet je wat dan zo sterk en mooi is Erik, dat haar trainer Jeroen Otter en haar Teamgenootjes een jaar later daar weer staan in hetzelfde trainingsoord in de Pyreneeën (Frankrijk). In het Franse hoogtetrainingscentrum Font Romeu hebben de nationale shorttrackers daar een plaquette onthuld ter herinnering aan hun Lara. Op de plaquette prijkt haar “naam, Wereldkampioen en Olympisch medaillist’, een shorttrack-icoontje met een hartje erin verwerkt, plus het woordje ‘lief’. “Dat woord typeerde Lara het best” zegt bondscoach Otter. Doen wat belangrijk is, tijdens een strandwandeling ontstond dit idee bij Jeroen Otter. Dromen, denken, durven, doen….. en weer doorzetten dat is topsport!

Wij zijn nu ondertussen een slordige drie maanden serieus bezig in het nieuwe seizoen en ik zie dat hard werken nu al beloond wordt voor de meesten. Doordat er geen normaal wedstrijdseizoen is geweest, is iedereen goed uitgerust uit de winter gekomen. Dat wordt knallen aankomend seizoen en dat voel je en zie je gebeuren bij de rijders. Zij dromen door, denken aan het wedstrijdseizoen wat komen gaat, zij durven, hebben lef en doen alles wat daarvoor nodig is. Het doorzetten na z’n idioot winterseizoen is formidabel van de rijders van het Team. Daar word ik door ontroerd en vervult mij met trots, ja jongens wij gaan hard rijden…..dat is topsport na teleurstelling de draad weer op pakken en er beter uit komen. Mooi.

Dan totaal iets anders Erik, de documentaire over de schaatsfamilie Schouten, waarin de moeder van schaatser Irene Schouten (Team Zaanlander) centraal staat, is een bijzonder verhaal, zelfs als voetballiefhebber een aanrader om te kijken. Het gaat over een mama die de centrale spil is in dat gezin tussen bedrijf en topsport. Zij werd een aantal jaren geleden getroffen door een hersenbloeding. ‘Het leven gaat niet altijd over tulpen’ vertelt het aangrijpende verhaal dat het leven van de familie Schouten draait om de zorg voor hun mama, de tulpen en de topsport. Irene en haar broer Simon schaatsen op wereldniveau, maar thuis runde het gezin ook samen een groot internationaal tulpenbedrijf. De hersenbloeding komt totaal onverwacht het leven van deze familie binnen stormen. Het verandert hun bestaan totaal. Dan kan je zien dat topsport ook een keerzijde heeft, maar juist door topsport verandert de koers van de familie in naast het harde werken in het familie bedrijf ook met veel liefde, zorg en aandacht hun mama verzorgen. Documentairemaakster Barbara Makkinga volgde de familie twee jaar lang. Het resulteerde in het bijzondere familieportret ‘Het leven gaat niet altijd over tulpen’, over onvoorwaardelijke liefde, trouw, veerkracht en veel liefdevolle mantelzorg.

Daarin zie je Erik, dat een familie blijft dromen samen, denken aan vooruitgang ipv achteruitgang, durven hopen en geloven, je ziet de energie, het doorzetten, dat is Irene Schouten de mantelzorger voor haar mama, de schaatser die zich aankomend winterseizoen wil plaatsen

voor Beijing 2022 Dat is DROMEN, DENKEN, DURVEN, DOEN EN DOORZETTEN …..……DAT IS TOPSPORT!

Als je toch bezig bent!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

812FansLike
1,868VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer