Column Elvira Salet: Nederig, maar ook investeren in ambitie en energie, dan maakt het verschil!

Elvira Salet is de sympathieke en gedreven coach en trainer van het juniorenteam van de gewestelijke selectie ‘SprintTeam Oost’. Onder haar bevlogen leiding ontpoppen schaats-talenten uit Oost Nederland zich. Elvira maakt veel mee en maandelijks deelt ze haar belevenissen en ervaringen, in een heerlijke column, met onze Sport medewerker: Erik van Luttikhuizen.

COLUMN  

e l v i r a  s a l e t

NEDERIG, MAAR OOK INVESTEREN IN AMBITIE EN ENERGIE  … DAT MAAKT HET VERSCHIL!

Lieve Erik,

Het seizoen zit er bij ons op en jouw Cluppie is alweer gestart met het voetbalseizoen. Hoorde jouw stem weer door de radio galmen: “Jaaaaaaa Willem Willumsson maakt zeker het verschil”, tijdens de wedstrijd tegen Utrecht. Met ambitie en vol energie bestormt deze voetballer de topsportladder. Jij geniet daar hoor- én zichtbaar van. Mooi om te horen en te zien Erik, hoe jij ook altijd helemaal op gaat in het spel. Maar ook na de wedstrijd, met jouw soms vlijmscherpe analyse in je vraagstelling. Altijd met een vriendelijk gezicht stel jij soms de meest ‘irritante ’vragen waar menig voetballer of trainer op loopt te ‘zweten’. Maar je weet altijd een eerlijk antwoord terug te krijgen en dat maakt het voor de kijker en luisteraar interessant.

Het WK Schaatsen ligt alweer achter ons Erik, het was een fantastisch kolkend Thialf waar supporters hun longen uit hun lijf schreeuwden voor zowel de Nederlandse rijders als voor de buitenlandse rijders. Dat is Thialf op zijn best, een Jordan Stolz de jonge ‘held’ uit de USA, 18 jaar die maakte het verschil met zijn ambitie en energie die met 60 km per uur door de bochten sjeesde. Niet normaal, zo jong en zo snel op alle afstanden. Nou Erik, daar werd menig schaatser stil en bijna nederig van. Natuurlijk was het internationale circuit niet compleet door de oorlog in de Wereld. Wat ons allen wel nederig maakt, omdat sport eigenlijk niet aan de politiek gelieerd zou moeten worden. M.n. de Russische schaatsers mis je in het veld.
Erik, ik denk dan, zo zie je ze wedstrijden rijden in Thialf of kom je ze tegen in Inzell of Collalbo. En zo is een hele lichting jeugd de dupe van die krankzinnige oorlog. Hoe triest is dat. Maar aan de andere kant snap ik ook wel dit ‘duivelse’ dilemma en de beslissing dat zij niet buiten hun land welkom zijn op grote sportevents . Het is een gekke tijd Erik, wie had ooit gedacht dat er weer een ‘idioot’ opstaat en de hele wereldvrede in gevaar brengt.   

Terug naar dat prachtige Thialf. Wel drijven er donkere wolken of ik moet zeggen nu na een nacht slapen, dreven er donkere wolken boven ons nationale trainingscentrum Thialf. Wie had gedacht dat ‘onze’ geliefde schaatstempel en het schaatshart van de Wereld in financiële nood zou komen. Gelukkig kan het verkeren. Er is door het kabinet gisteravond laat besloten dat Thialf dankzij extra geld een duurzame investering kan doen om de fors gestegen energiekosten in de hand te krijgen.
Het gaat om een bedrag van 2,44 miljoen boven op de reeds toegezegde 1 miljoen euro. Met die 2,44 miljoen kan Thialf een ‘battery packs’ aankopen en installeren. Hiermee kunnen de energiekosten laag gehouden worden. Sportminister mevrouw Helder stelt in haar brief dat de kennis en kunde die dan bij Thialf verkregen wordt,  ook voor andere sportaccommodaties als oplossing kan bijdragen aan de verduurzaming van de sportsector.

Soms heb je van die seizoenen die eindigen voor sommigen roemloos, daar waar een ander begint met succes. De ene slaat ‘armoedig’ op de vlucht terwijl de ander juist kansen ziet. Het gaat er ook om heb je ambitie én gebruik je de energie om er hard voor te willen werken. Dat zal Erik binnen de voetbalwereld jou ook niet onbekend voorkomen. De topsporter die het afgelopen seizoen er hard aangetrokken heeft, en daarvoor ook beloond werd.
Floris van Velsen is z’n topsporter in de dop. Het is mooi om te zien hoe deze sporter zich heeft ontwikkeld binnen ons Team. Van Velsen kwam rechtstreeks van de vereniging DYC en heeft de afgelopen twee jaar alles wat hij maar kon opslurpen aan kennis en kunde tot zich genomen. Met als kroon op het werk, de Vikingrace. Bij de eerste afstand van de dag de 500m ging het in de eerste bocht compleet mis. Maar Van Velsen herpakte zich en reed de resteren afstanden 1500m, 1000m en 3000m zichzelf compleet naar ‘huis’. Op de kruising hebben wij na elke afstand dat staan vieren hahaha Erik dat is zo mooi.
Later bleek dat Van Velsen en Rosalie van Vliet (TalentNed)  individueel hun PR’s met de grootst mogelijk verschillen hadden aangescherpt. Voor Van Velsen opende dat een deur, die hij maar wat graag wilde openen, de deur van TalentNed. Ja Erik hij vliegt uit naar TalentNed Enschede. Met een gerust hart zie ik hem vertrekken, onthoud zijn naam!

Natuurlijk kan het in de sport ook mis gaan. Dan denk ik uiteraard weer eerst aan mijn eigen Team. Twee hadden pech met Pfeiffer in het winterseizoen en dat is dan wel heel wrang als je de hele zomer kei hard gewerkt hebt en dan in de winter je droom uiteenvalt. Een andere rijder werd verkouden en bleef dat bijna het hele seizoen. Dan past nederigheid en heb je al je energie nodig om er weer boven op te komen. Bij een andere rijder kwam ik er achter dat de rijder niet van wedstrijden hield. Hahaha ja Erik dat bestaat ook. De Sporter vond trainen hartstikke leuk maar al dat wachten tussen de afstanden door verschrikkelijk. Aan mis gaan in de sport denk ik ook aan Amy Pieters, een jonge wielrenster die in de knop van haar sportcarrière in de trainingswedstrijd akelig ten val kwam. Amy raakte in coma en zweefde weken tussen ‘hemel en aarde’. Inmiddels werkt zij aan haar herstel maar de weg die zij nog moet gaan is eindeloos lang vrees ik.

Daar word ik stil en nederig van, een jonge vrouw die zo haar best doet met zoveel energie haar ambitie terug te vinden…dat maakt het verschil!     

ELVIRA SALET

Erik van Luttikhuizen
HOOFDREDACTEUR - - Momenteel bekleedt de 55 jarige Erik de functie van hoofdredacteur en is dagelijks werkzaam op de hoofdredactie in Wijhe. - - Daarnaast is de geboren en getogen Deventenaar (onbezoldigd) actief als verslaggever bij alle Go Ahead Eagles wedstrijden. Dat verslag is wekelijks te horen in Salland Sport.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer