Column Elvira Salet: Leef met overtuiging … SPORT!

Elvira Salet is de sympathieke en gedreven coach en trainer van het juniorenteam van de gewestelijke selectie ‘SprintTeam Oost’. Onder haar bevlogen leiding ontpoppen schaats-talenten uit Oost Nederland zich. Elvira maakt veel mee en maandelijks deelt ze haar belevenissen en ervaringen, in een heerlijke column, met onze Hoofdredacteur: Erik van Luttikhuizen.

COLUMN
e l v i r a s a l e t

LEEF MET OVERTUIGING …. SPORT!

Lieve Erik,

Ik val maar meteen met de ‘deur in het veld’… Wat een seizoen heeft jouw Cluppie Go Ahead Eagles achter de rug. In de tweede seizoenshelft met veel overtuiging, samen met de ‘nieuwe trainer’ René Hake, een geweldig spel gespeeld. Sterk, met een enorme motivatie, samen met de supporters bij achterstand thuis in de Adelaarshorst in Deventer even RKC van de sokken gespeeld door met winst af te sluiten. Met ruime handhaving in de Eredivisie, 11e plek, geschiedenis geschreven en dat was lang geleden!

Inmiddels las ik dat de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen alweer volop in beweging zijn. Met de nodige transfers en als nieuwe sponsor een ‘gokbedrijf’ voor twee seizoenen, start straks het derde Eredivisie jaar voor jullie. Hoorde Hake zeggen; “het wordt een nieuwe mooie uitdaging”, de wil weer om te vernieuwen en te verbeteren om naar nog grotere hoogte door te groeien. Ik denk na: Van Wonderen was Hake echt de meer dan gewenste ‘Game Changer’ voor jouw Cluppie.

Wij zijn alweer ruim twee maanden bezig met ons Zomerseizoen. Het Team en onze staf zijn met veel plezier ambitieus bezig voor het nieuwe seizoen. Fiets, skeeler en hardloop trainingen worden afgewerkt. Met volle enthousiasme fietsen, onder een plezant zonovergoten Sallandse heuvelrug of dwars de Veluwe over en de Knobbel wordt ook niet overgeslagen met de nodige zweetdruppels of een schallende lach. Lesjes in het leren te leren mentaal sterk te zijn, op de Tijdritrondjes elkaar eraf te rijden. De les, bij tegenslag onderscheiden de grote jongens/meisjes zich van de ‘kleintjes’. Elke sporter maakt dat mee, de kunst is daarmee om te gaan.

De les van Femke Bol en Dafne Schippers, beiden wereldkampioenen; “geniet ervan en doe wat je leuk vindt en je vooral niet laten pushen door de buitenwereld.” Daarbij het streven naar succes natuurlijk niet uit het oog verliezen; Erik dat geldt ook voor jouw Cluppie. Weet je Erik de enige zekerheid die je hebt voor een wedstrijd is de onzekerheid wie hem gaat winnen! En daar moet je echt mee leren omgaan, kan je dat niet Erik dan ben je volgens de topsportwetten niet geschikt voor topsport.

Topvorm is iets ongrijpbaars, maar je kunt er wel alles aan doen om heel dicht daarbij te komen. Elk seizoen weer iets vernieuwen. Focus hebben en behouden. Het in ‘shape’ komen en in ‘shape’ blijven, door elke keer weer een andere beleving met trainingsdoelen na streven. De wil om de snelste te willen zijn en dus fit zijn. Op tijd rust pakken, ook een uitdaging voor een topsporter, maakt het verschil én maakt het elke morgen beter.
Vrijdag vertrekken wij naar Inzell voor ons Zomertrainingskamp. Wij gaan daar weer het ijs op en fietsen daar veel. Vervolgens in augustus in Thialf weer het ijs op en lonkt het Winterseizoen.

Inmiddels is ‘rondje Frankrijk’ ook gestart, uit NPO1 radio klinkt weer de magische klank die radio Tour de France aankondigt. Gelijk vanaf dag 1 staan de mannen en vrouwen weer op scherp. Bij de vrouwen laat Van Vleuten weer zien dat leeftijd niet telt. Bij de mannen gebeurt hetzelfde maar daar zijn het de betrekkelijk ‘jonkies’ die aan de touwtjes trekken. Van Aert, Groenewegen, Jacobsen en Van de Poel kruisen de degens weer volop. Helaas inmiddels met de nodige valpartijen in de sprint. Blijf het altijd wel elk jaar weer Erik verbazingwekkend vinden dat elke dag ‘een tien moet zijn’ in de Tour de France! Ik hoorde Ranomi Kromowidjojo zeggen dat dit niet realistisch is in haar sport. Misschien niet, maar wie met overtuiging leeft en sport op dat niveau kan het zich niet veroorloven om niet voor een 10 te gaan. De wetten in de topsport zijn knetterhard. Je kunt alleen winnen of in het slechte geval verliezen in het moment.

Wat mij wel opviel bij al dat TopSport geweld, ex-TopSporter Maarten van der Weijden ging 18 juni jl. de extreme uitdaging van de Elfstedentriatlon aan. Hij heeft de Tocht der Tochten achter elkaar, met zo min mogelijk rust, gezwommen, gefietst en gelopen. Zeshonderd kilometer afzien dus, maar voor een heel belangrijk doel Erik. Van elke donatie gaat 100% naar kankeronderzoek. Dat is uniek alles naar het goede doel, kankeronderzoek, hoe goed is dat. Daarbij toonde de hoofdsponsor Reggeborgh zich groots door ook nog de verdubbelaar in te zetten bij elke donatie. De Elfstedentriatlon was tot nu toe de sportiefste en tevens in mijn ogen krankzinnigste en grootste uitdaging van Van der Weijden waarmee hij geld inzamelt voor kankeronderzoek.

Jaarlijks krijgen nog steeds 100.000 mensen de diagnose kanker en overlijden 40.000 mensen daaraan. Wie heeft er niet mee te maken of in zijn omgeving. Helaas heb ik ook zelf aan die kant gezeten maar dankzij de wetenschap besta ik nog dus onderzoek is zo ontzettend belangrijk.

Bij de oprichting van de Foundation in 2017, heeft Maarten beloofd dat hij alles zal geven om kanker de wereld uit te helpen. Met zijn stichting www.mvdwfoundation.nl hoopt Maarten het leven van voormalige, huidige en toekomstige kankerpatiënten te verbeteren. Elke gedoneerde euro gaat rechtstreeks, voor de volle 100%, dus zonder aftrek van kosten, naar kankeronderzoek. De organisatiekosten van de stichting worden betaald vanuit sponsorgelden.

In mijn ogen is Maarten van der Weijden een geboren winnaar en welke tegenslag hij ook tegenkomt, verliezen is voor hem geen optie, hij leeft vol bewonderenswaardige overtuiging en doet dat ook voor anderen waarvoor groot RESPECT.

EEN DIKKE 10 DUS! Maarten, zelf ex-kankerpatiënt, leeft met overtuiging én …SPORT met bijzondere overtuiging!

DONEREN KAN NOG STEEDS MET OVERTUIGING….. DOEN!!!

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer