Column Elvira Salet: Er is geen finale … doe wat je kan

ER IS GEEN FINALE…..ONTDEK WAT JE KAN!

e l v i r a s a l e t

Lieve Erik,

Ik heb je gemist, ik was even wat langer dan gepland in mijn zomervisioen gebleven.

Queen Elizabeth II reist door haar Koninkrijk van Balmoral naar London, één zwart lint rijdt statig door de Schotse hooglanden en Engelse landschap. Op de één op andere manier raak ik daardoor gefascineerd. Bizar historisch schouwspel rolt zich voor onze ogen uit, de ene mens krijgt een wonderlijke reis (finale) naar haar of zijn eeuwige bestemming. In een ander leven in oorlogsgebied weet men vaak niet waar zijn geliefde wordt begraven, laat staan welke reis daarvoor is afgelegd. Daar is geen finale, geen winnaar… veel verlies rest daar!

Gisteren kreeg ik een Dalmatiër uit Amsterdam achter de deur geschoven en zo komt het dat ik vanmorgen al vroeg dwars door een nat dampend weiland in de Homoet loop. Richting een nog eindelozere stroom water, de IJssel. Mijn gedachten lopen samen op met een vrolijk springende Dalmatiër. Terug naar 8 mei 2022, het is dan goed dooi en er treedt na ons schaatsseizoen een ander plan in werking, landtrainingen.

Afgelopen maart stapten alle schaatsers van het ijs en na een korte pauze starten de meeste teams in mei hun trainingen weer op. Zo ook bij ons, trainen, trainen en nog eens trainen ’Work in Progress‘ noem ik dat. Start van z’n slordige 12 trainingen per week met een totaal van minimaal 24 uur per week moeten worden afgewerkt. Krachttraining bij CrossFit Deventer, op de atletiek- en skeelerbaan op de Keizerslanden in Deventer, op de racefiets battlen op de Sallandse Heuvelrug Holterberg, rondje Veluwe de Knobbel t ’Harde of de Posbank bij Rheden. Tijdritjes, oerkreten, zweetdruppels, ijsjes, appelgebak, lachen ja ook veel lachen want plezier is belangrijk Erik, heel belangrijk: Ik zie dat jouw Cluppie bij de start van de voetbalcompetitie helaas ‘wat minder te lachen heeft’, de wisseling van de wacht van spelers en trainer hebben, zo van een afstand gezien, nog niet het gewenste resultaat en de stijgende lijn van vorige seizen is een beetje zoek geraakt met maar 3 punten uit 6 wedstrijden. Misschien denk jij wel lieve Erik ‘het waren zware tegenstanders’ die hebben wij nu gehad. Ik weet de ‘finale is nog ver weg’, het voetbalseizoen is nog maar net begonnen. De buitenstaander gaat nog ontdekken wat Go Ahead Eagles werkelijk kan!   

Terug naar ons Team er is ook bij mij wel wat veranderd, ik sta niet meer alleen op het ijs, Helma Talsma (voorheen trainer bij Team Frysk) is er als trainer bijgekomen, hahaha “Girl Power” Erik. Weet je wat nou zo leuk is Erik, zij zit net als ik vol ambitie, dit is het mooiste vak in deze tak van sport. Jeugdige talenten helpen ontwikkelen op technisch, tactisch en mentaal vlak en ze leren dit met plezier te doen. Als je geen plezier meer hebt moet je stoppen. Sporters gaan en sporters komen. Dat is normaal ook in onze schaatssport en dan wordt er weer gebouwd aan een nieuwe setting, een goed teamgevoel moet er weer in komen daar zijn trainingskampen altijd een uitstekend middel voor.

Onze zomer route ging als volgt: in juli zijn we 10 dagen neergestreken in Inzell voor een hoogtestage en zoals bij iedereen hadden wij het mooiste weer van de wereld in Zuid Duitsland. Goeie ijstrainingen gedraaid en heerlijk gefietst op de racefiets uiteraard met als ‘toetje’ de battles onderling op de GROSSGLOCKNER in Oostenrijk. Een berg van 3798m hoog. Prachtige rit met een verrassende winnaar, Daniël van Velsen ‘danste’ deze berg op. Maar ook respect voor de rest van het team, prachtig om te zien de verbetenheid om die berg te bedwingen. Er is geen finale maar je ontdekt daar wel wat je kan!  

Inmiddels staan wij na alle zomertrainingen op het land, op het ijs in Thialf en komt ons winterseizoen met rasse ‘schaatsstreken’ dichterbij.

De eerste HollandCup/IJsselCup wedstrijd 15/16 oktober 2022 begint op onze thuisbaan DE SCHEG in de hoop dat dit een mooi thuisvoordeel kan geven. Daar worden de startplaatsen voor het WorldCup Kwalificatie Toernooi (WCKT 28/29/30 okt in Thialf) eerst in Deventer verdeeld. Vorig seizoen stonden wij met 6 rijders aan de start. Twee rijders pakten toen de eerste tickets voor het grote werk wat hun uiteindelijk heeft opgeleverd om de volgende stap te maken naar  Friesland en het Mekka Thialf.

Dit jaar staan wij met een jonger Team op het ijs. Dankzij een nieuwe Sponsor LOOOX Bathrooms uit Deventer zijn wij weer in staat samen met onze andere Sponsoren talentvolle jeugd een gedegen opleiding te geven richting de top.  Er wordt weer veel ‘gesleuteld’ aan de technische ontwikkeling. Dan komt de snelheid vanzelf is altijd mijn motto. Van de ouderen verwachten wij zeker dat deze zich in ieder geval gaan plaatsen voor de HollandCup1 in Deventer. Eigenwijs zijn en in jezelf geloven, daarvoor moet je je eigen zwakheden kennen én niet alleen de zwakheden van je tegenstander om de winst te pakken, dat leren wij onze sporters.

“Vooruit gaan is niet altijd een rechte lijn” is een uitspraak van Barack Obama. Zo is dat ook bij de ontwikkeling van jong talent.  Ik ben een faciliterende coach met een sterke mening Erik, met oog voor het jeugdige talent dat aan mij toevertrouwd wordt. Ik wil het talent grenzen laten verleggen en weet dat dit met vallen en opstaan gaat. De kunst is om dat talent ook te leren omgaan met winst en verlies.  Ik hou ervan te improviseren en snel te schakelen bij tegenval. Sommigen hebben het nodig om te denken “er is geen finale”. Dit was een briljante uitspraak van de man die de Slimste Mens won, Jasper van Kuijk. Hij zei ‘geen druk opleggen, stap voor stap bekijken, speel als dat er geen ‘finale’ is’!

Sport blijft emotie, wij hebben maanden lang hard getraind met veel plezier Erik. Vanavond staan de schaatsers aan de start van hun eerste trainingswedstrijdje in Thialf. Straks, gespannen koppies zie ik vanavond. Maar er is geen finale vanavond… de opdracht is enkel vandaag; ‘ontdek wat je nu al kan’!        

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,023VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer