Chat-GPT, is het nu gedaan met de creativiteit van de journalist?

Hoe snel en efficiënt computers tegenwoordig zijn, dat weten we allemaal. Nu kun je zelfs bijna ongemerkt verslagen schrijven over boeken die je niet eens gelezen hebt. De naam hiervoor is Chat-GPT en is een op dit moment, gratis toegankelijke app.

Veel youtube-instructies laten de eenvoud ervan zien. Zelfs wiskundige formules kun je laten uitrekenen. Maar hoe goed is het? en verstoort het ons lerend en begrijpend vermogen niet? En nog maar te zwijgen van creativiteit. Ik hoor, als journalist, een artikel goed op te kunnen bouwen en ik leer van de kunst van het schrappen en er dan er weer voor te gaan zitten.

Natuurlijk, het gaat sneller en nieuws is productie, dus gaan met die banaan, hoor ik hoofdredacteuren denken. Maar iets houdt me tegen. Hoe zit het met quotes van mensen? Je kunt toch een computer geen verhaal laten verzinnen over misstanden over een fietssnelweg, om maar een voorbeeld te noemen? Hoeveel heb ik op school wel niet moeten oefenen met opstellen schrijven, betogen houden.. de kern uit een verhaal halen, als dat niet meer hoeft.. tja..dan worden we massaal luie schrijvers, vrees ik.

Er juist mee omgaan, dat is wat geroepen wordt, ook door docenten en studenten. Maar zeg nou eerlijk, als student neem je het liefst de korte bocht want je hebt meer te doen, socializen enzo. En wie las vroeger die hele boekenlijst.. en dus gingen we massaal naar de bieb voor het boekuittreksel. Uiteraard wisten de docenten dat, dus stelden ze open vragen. En wat je van het boek vond. Ik ging altijd voor boeken die verfilmd waren, in de hoop dat het vooral over de films en acteurs zou gaan, met literatuur had ik gewoon niets. Al kom ik daar als nieuwsgierige volwassene nu op terug. Maar de tijd dwingt ons snel te lezen, tot de kern komen en weer door naar het volgende te gaan.

Okok, omdat het zo’n hype is, ga ik het zeker onderzoeken en testen. Maar afscheid nemen van zelf schrijven doe ik zeer waarschijnlijk niet. Het is toch je eigen sticker erop plakken en mooi als iemand zegt: “Dat komt uit de pen van Sonja, want die schrijft altijd op die en die manier” Uniek, dat is wat ik nastreef, geen computermassa, en niet wat andere kranten al schrijven. Maar dwingt de snelheid van het nieuws dit wel af? Willen mensen alleen feiten? en dan snel weer door? Ik hoop van niet want dat maakt mijn werk een stuk minder leuk. We gaan voor echte verhalen van mensen, geen stories door robots.

Foto: beeld uit youtube instructiefilmpje, waarin uitgelegd wordt hoe je teksten laat schrijven door de computer

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer