Knallen met die ballen! Dit moet je weten over carbidschieten

Het is nog maar begin november, maar voor je het weet vliegt het eerste vuurwerk alweer over de toonbank. Naast vuurwerk, blijft ook carbidschieten populair in Salland tijdens oudejaarsdag. Voor je hieraan begint, is het wel belangrijk om te weten welke regels er gelden.

Carbidschieten is een echte traditie, maar moet natuurlijk wel zo veilig mogelijk worden uitgevoerd met zo min mogelijk overlast. De gemeente Olst-Wijhe laat dan ook weten dat je een melding moet doen bij de gemeente via het meldingsformulier om carbid te mogen schieten.

Carbidschieten in Salland
Of je binnen en/of buiten de bebouwde kom los mag gaan, verschilt nogal per gemeente. In Raalte mag je carbidschieten tussen 31 december 10:00 en 1 januari 02:00 uur op een terrein gelegen buiten de bebouwde kom, maar uiteraard niet op de openbare weg.

In Deventer is carbidschieten toegestaan op oudejaarsdag van 09:00 tot 17:00 uur, maar alleen buiten de bebouwde kom en op eigen terrein. Daarbuiten geldt een verbod, ook voor het vervoeren en voorhanden hebben van carbidbussen.

Carbidschieten in de bebouwde kom mag wel in Olst-Wijhe, maar alleen met bussen die een maximale inhoud van 1 liter hebben. Buiten de bebouwde kom mogen er alleen melkbussen en/of dergelijke voorwerpen met een maximale omvang van 50 liter worden gebruikt.

Tekst gaat verder onder foto

Foto van: Wie is de BOCK-campagne

Schieten en afstanden
Het is verboden om busdeksels of soortgelijke gevaarlijke projectielen te gebruiken om deze met behulp van carbid weg te schieten. Een voetbal is bijvoorbeeld wel een veilige optie. Het naleven van bepaalde afstandsregels is ook belangrijk voor de veiligheid. Zo geeft de gemeente Olst-Wijhe aan dat je carbid mag schieten op een afstand van ten minste 75 meter van woonbebouwing (100 meter volgens de gemeente Raalte) en op een afstand van te minste 300 meter van zorginstellingen. Een afstand van ten minste 300 meter geldt ook bij boerderijen en andere plekken waar dieren worden gehouden. Voor een vogelbeschermingsgebied wordt een afstand van tenminste 500 meter gehanteerd.

Bekijk de websites van de gemeenten voor extra informatie.

Bewust Oplettende Carbid Knaller
In 2015 werd de BOCK-campagne geïntroduceerd. Om het jaar veilig in te luiden, geeft de campagne carbidschieters vijf tips mee:

1. Bereid je goed voor. 
En informeer tijdig bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
2. Bescherm jezelf en anderen. 
Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
3. Zorg voor EHBO. 
En voor voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) zodat je goed kunt handelen, mocht er toch iets verkeerd gaan.
4. Gebruik goed materiaal. 
Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus – na het ontsteken – niet achteruit kan schieten.
5. Ontsteek het carbid veilig. 
Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat het publiek op veilige afstand is.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer