Burgemeester König over verbod designerdrugs: we lopen achter de feiten aan

“We lopen iedere keer achter de feiten aan, het punt is dat de samensteller de designdrugs steeds iets veranderen zodat de productie niet meer strafbaar is.” Met die woorden onderstreept burgemeester Ron König van Deventer de noodzaak van een verbod op de bestanddelen waarmee designerdrugs gemaakt kunnen worden. Vorige week werd de drug 3-MMC verboden, gisteren vroegen de burgemeesters van 27 gemeenten, onder wie König, om een verbod op de grondstoffen.

Hoewel in Deventer (nog) geen laboratoria voor ‘chemische genotsmiddelen’ zijn aangetroffen, maakt de burgervader zich toch grote zorgen over het drugsgebruik en de productie van de designerdrugs. Net als in andere gemeenten zijn in Deventer huis-aan-huis flyers voor designdrugs verspreid.

Een verbod op de grondstoffen van de drugs moet uitkomst bieden, vandaar de oproep van de burgemeesters. Als de ene drugs dan is verboden, moeten de bestuurders meteen weer aan de bak om een verbod voor de volgende drug te vragen. De samenstellers doen een kleine aanpassing in de chemische stoffen, waarmee de drug formeel weer niet is verboden.

Grondstoffenverbod

Een grondstoffenverbod lijkt een doeltreffend middel in de ‘war on designerdrugs’, maar bij de haalbaarheid zijn nog wel wat vraagtekens te plaatsen. De industrie en bedrijven maken ook gebruik van sommige grondstoffen, maar dan voor een andere toepassing dan drugs. Hoe scheidt je het kaf van het koren? Hoe je dat dan organiseert met een grondstoffenverbod vindt König een “zaak voor Den Haag”.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*