Boswachter Ine Nijveld: Waterpijl gedaald, vlonderpad niet meer nodig

Ben niet weemoedig aangelegd en vind de levensfase waarin ik nu verkeer, met 2 volwassen dochters erg leuk, maar toen ik laatst met een collega een weddenschap had over een personage uit Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt verlangde ik naar de voorleestijd terug…

Door Boswachter Ine Nijveld

Aanleiding was het verwijderen van het vlonderpad in natuurgebied De Borkeld op de Sallandse Heuvelrug. De vlonder is weg. We hebben hem afgebroken. Het houtwerk verkeerde in slechte staat en de situatie werd gevaarlijk. Bijna alle planken waren al een keer vervangen en de dragers op veel plekken gerepareerd en gestut. Het was een prachtige voorziening, die het mogelijk maakte om met droge voeten een wandeling langs het Elsenerveen, aan de voet van de Friezeberg, te maken. Maar de vlonder is dus weg en komt niet meer terug. De voorziening is namelijk niet meer nodig. Er staat geen water meer, het is er droog!

Droog
Het Elsenerveen is een hoogveenkom die tussen twee zandruggen in ligt. Ooit een kletsnat gebied waar turf gestoken werd. Eén dag mocht je turf steken en de dag erna stond het gat vol water.

Gronden in de omgeving werden ontgonnen, de woeste natuur aan banden gelegd en omgevormd tot vruchtbare grond om gewassen op te verbouwen. Sloten werden gegraven, drainage systemen aangelegd en het overtollige water werd snel afgevoerd. Ook werd de A1 aangelegd en steeds meer drinkwater opgepompt.

Allemaal factoren die zorgden voor het verdrogen van het veen. De kom vol water begon te krimpen en te scheuren en raakte lek. In plaats van watervogels in het natte veengebied zie je berkenbos ontstaan. De natuur verandert en dat gaat hard. Is het nu minder mooi? Dat weet ik niet, maar de snelle verandering is wel zorgwekkend.

Het menselijk ingrijpen in de natuur is iets wat al eeuwen gebeurd, maar wat de laatste 100 jaar flink uit de hand is gelopen. We ondervinden nu allemaal de nadelige gevolgen van onze ‘vooruitgang’. Iedereen is boos, gefrustreerd en wijst naar elkaar. De agressie waarmee dit gepaard gaat beangstigt mij.

Pluk
Pluk sprong op de bres toen de Torteltuin en daarmee de leefomgeving van de dieren dreigde te verdwijnen. Hij plantte een Hasselbraam, maar de hasselbraam was een speelbraam. Iedereen die het park in ging snoepte van de Hasselbraam en alle tegenstanders van de Torteltuin vergaten de bouwplannen, picknickten, speelden spelletjes in de tuin en de natuur bleef behouden!

Heerlijk overzichtelijk en een fijne afloop. Kon Pluk onze milieuproblemen ook maar zo eenvoudig oplossen. In ieder geval vind ik dat er meer Hasselbramen geplant moeten worden!


Het bericht Boswachter Ine Nijveld: Waterpijl gedaald, vlonderpad niet meer nodig verscheen eerst op Opinie in Salland.

Sportnieuws uit de regio Salland

 • Inhoud 395ste uitzending Salland Sport

  Morgen (zondag) is tussen 14:00-17:00 uur is de 395ste uitzending van Salland Sport (voorheen Airplay Sport) op Salland1 te horen. Daarin wordt er verslag gedaan van Rohda Raalte – FC Winterswijk (1E), ATC 65 – Wijhe ‘92 (2J) en de 2e helft van de damesvoetbalwedstrijd Loenermark VR1 – Overwetering VR1 (begint om 13.00 uur). Daarnaast zijn er tussen 4 en 5 uur nabeschouwingen met trainer Sander Poll van SC Overwetering, Ozan Ihtiyar van Mariënheem en Maikel Jansen of Lorkeers van SC Wesepe.

  De handbalnabeschouwingen tussen 16.00 en 17.00 uur zijn met Jeske Blom van Wijhe ’92 dames 1 en trainer Gert Wessels van H.H.Z.D. dames 1. Daarnaast hebben we wellicht ook nog een nabeschouwing met SC Overwetering dames 1.

  Verder houden we de wedstrijden bij van alle voetbalwedstrijden uit Salland en de Eredivisie, hoor je het laatste sportnieuws uit Salland en alle uitslagen en standen uit Salland.

  Heb je zelf nog sportnieuws uit Salland dat je onder de aandacht gebracht wil hebben? Dan kun je dat mailen naar sport@salland1.nl, een bericht sturen via Twitter (@Salland_Sport) of Facebook (facebook.com/SallandSport). Tijdens de uitzending kun je bellen of appen naar de studio via 0572-360188.

  Salland Sport is elke zondag te beluisteren tussen 14.00 en 17.00 uur op Salland1 via 105.1 en 105.7 FM, online via salland1.nl/luisteren, DAB+ en via de kabelradio op 104.1FM.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie