Bevrijdingsdag begint dit jaar in Overijssel, Mark Rutte en Herman van Rompuy

Bevrijdingsdag begint dit jaar in Overijssel. Vanmorgen kwamen minister-president Mark Rutte en Herman van Rompuy al vroeg aan in Zwolle. De provincie Overijssel is dit jaar gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding.

Aankomst minister-president Hendrik Wüst van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.
Foto: Peter Denekamp

De hoogwaardigheidsbekleders werden in het provinciehuis ontvangen door commissaris van de Koning Andries Heidema. Na het welkomstwoord ging het gezelschap te voet naar de nabijgelegen Dominicanenkerk voor een bezinningsmoment op vrijheid, tussen de Nationale Herdenking en de Viering van de Bevrijding. Vanaf 10.00 uur wordt de bijeenkomst in de Zwolse kerk, getiteld Rondom Vrijheid, live uitgezonden door RTV Oost. In het programma komt de provincie Overijssel volop aan het bod.

De voorzitters van de 1e en 2e Kamer, Vera Bergkamp en Jan Anthonie Bruijn.
Foto: Peter Denekamp

Aansluitend geeft Herman van Rompuy, de voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België, de 5 mei-lezing in het provinciehuis. De lezing wordt vanaf 12.00 uur uitgezonden door de NOS op NPO1.

Aankomst Mark Rutte bij het provinciehuis.
Foto: Peter Denekamp

Na afloop ontsteekt Mark Rutte samen met zangeres Froukje het Bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival Overijssel. Froukje is dit jaar, samen met de zangeressen Meau en Tabhita, Ambassadeur van de Vrijheid. Het Bevrijdingsfestival vindt plaats in het Zwolse Park de Wezenlanden.

Foto: Peter Denekamp
Emile Roemer, de gouverneur van Limburg. Foto: Peter Denekamp
Aankomst van hoogwaardigheidsbekleders in de Dominicanenkerk. Foto: Peter Denekamp
Herman van Rompuy geeft later vandaag de 5-mei lezing in het provinciehuis. Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer