Behoud aantrekkelijk winkelcentrum Wijhe heeft mogelijk gevolgen voor verkeer en parkeren

De Langstraat in Wijhe heeft een goede toekomst als winkelstraat voor eigen inwoners en passanten als het aanbod van horeca en winkels op het huidige niveau blijft. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van BRDG Advies dat de gemeente Olst-Wijhe samen met Gastvrij Wijhe heeft laten opstellen. Belangrijk voor het behoud als winkelstraat zijn onder meer ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit. Om dat laatste punt goed in kaart te brengen heeft het college van B&W de startnotitie ‘Verkeer en parkeren centrum Wijhe’ vastgesteld.


Uit het BRDG-rapport blijkt dat het winkelcentrum van Wijhe veel potentie heeft. Er is een gevarieerd aanbod, weinig leegstand, een vitale ondernemersvereniging en een actieve leegstandscommissie. Maar er zijn ook bedreigingen. Corona heeft flinke financiële gevolgen gehad voor ondernemers en mensen kopen steeds meer via internet. Ook zijn er steeds meer woonontwikkelingen in en rondom de Langstraat. Wat dat laatste betreft adviseert het rapport om in panden die (ook) een woonfunctie krijgen, de winkelfunctie overeind te houden. Dat advies neemt de gemeente over. Verantwoordelijk wethouder Hans Olthof hierover: “We kiezen voor een winkelstraat waar het aantrekkelijk winkelen is en waar mensen lekker een terrasje kunnen pakken. Wonen in de Langstraat kan, maar alleen als de benedenverdieping ruimte biedt aan retail of horeca. De beleving in de Langstraat staat voorop.”

Verkeer en parkeren
Om de horeca- en winkelfunctie van het centrum goed te kunnen managen, is het van belang ook ontwikkelingen op het gebied van mobiliteit nader te bestuderen. Daarom gaat de gemeente deze twee sporen met elkaar verbinden. Op het gebied van mobiliteit en bereikbaarheid zal de koers voor de komende 10 jaar beschreven worden. Hierbij hoort ook het in kaart brengen van eventuele knelpunten en oplossingen. Marcel Blind, wethouder verkeer, over dit aspect: “We gaan kijken naar de verkeersstromen, parkeerdruk en onderhoud en inrichting van de openbare ruimte. En bovenal is veiligheid een belangrijk aspect, zoals ook door inwoners al meerdere keren is aangegeven. Het rapport van BRDG geeft hierbij als mogelijke oplossing aan het uitgangspunt dat de auto te gast is in de Langstraat en dat er zoveel mogelijk ruimte komt voor de voetganger.”

Resultaten dit najaar

Naar verwachting wordt in mei gestart met het verkeerstechnisch onderzoek. De resultaten daarvan worden in het derde kwartaal van dit jaar verwacht.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer