Balen: meeliften op een Netflix-account kan straks niet meer

Kunstmatige intelligentie systemen zijn mooi, maar nu blijkt Netflix daarmee gedeelde accounts op te kunnen speuren. Daar gaat je weekend.

Zo lekker; vrijdagmiddag thuis komen. 17 inch laptoptas in de gang zetten, jas uit en op de bank duiken. Netflixen! Soms een avond, soms uren achtereen tot hele weekenden aantoe. Die ene serie wil je gewoon uitkijken. Aflevering na aflevering.

Het maandabonnement voor online video streaming zoals dat officieel heet, is heerlijk als we het over ontspanning hebben. Je kunt een film kiezen, een serie, een documentaire. Te kust en te keur. Een winkel vol kijkplezier op de momenten dat jij het graag wilt. Het mooie is dat er geen reclameblok tussenzit, wat een stuk prettiger kijkt dan televisiefilms mét reclameblokken.

House of Cards en Narcos

Netflix bestaat sinds 1997 en werd opgericht in Californië. Een van de oprichters kwam op het idee om het bedrijf te beginnen, nadat hij een boete van veertig dollar moest betalen na het te laat inleveren van een gehuurde film. Het bedrijf ging niet veel later online met dertig medewerkers en 925 te huren video’s. In 2002 kreeg het bedrijf een notering aan de technologiebeurs. Van creatieve jongens waren het ineens mannen in een pak met een herschel rugzak geworden.

Tot 2010 was het alleen voorbehouden aan de Verenigde Staten. In de nacht van 10 en 11 september 2013 lanceerde Netflix om middernacht zijn ‘subscription video on demand ‘ in Nederland, met een aanbod van zowel Nederlandse als buitenlandse films, series en documentaires. En niet veel later verschenen er Netflix Originals, zoals House of Cards, Orange is the New Black, Narcos, The Crown en Daredevil.

Netflix werd en is een hit. Enorm populair en het verslaat de ‘gewone televisie-films’ meestal met gemak. En ja, je moet er voor betalen. En gewoon abonnement of een familie-account. Maar er bleken andere mogelijkheden voor als je niet met elkaar in één huis woont.

Meeliften op het account van een ander

Dat bracht veel mensen ertoe op elkaars account mee te liften. Wachtwoord intikken en kijken maar. Een voorbeeld: kinderen zijn het huis uit en wonen op kamers, pap heeft een Netflix account. Daar liften die studentenkinderen lekker op mee.

Dat ging lange tijd goed. Nu heeft Netflix aangekondigd accountdelers te gaan opsporen. En als ze je vinden, blokkeren ze je ontvangst. Zo’n veertig procent van de Nederlanders zou zijn Netflix account buiten zijn eigen huishouden delen. Eerder zei de CEO van Netflix daar niet echt problemen mee te hebben, maar nu lijken er toch maatregelen te worden genomen. Met kunstmatige intelligentie (AI) kan ontdekt worden of een account wordt gedeeld.

De streamingsdienst concurreert de afgelopen maanden met andere diensten zoals Videoland en Disney. Ze willen geen abonnees meer verliezen en gaan nu voor het ‘pakken’ van meekijkers. Dus als Netflix in de gaten krijgt dat er vanaf een account op meerdere plekken wordt gekeken ben je het haasje. Wordt je account geblokkeerd en krijg je de boodschap dat het niet de bedoeling is te delen. Dan is er nog maar één oplossing: zelf een abonnement nemen. Precies wat Netflix wil natuurlijk.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie