Anneke Savert exposeert in het Holstohuus

Huis, thuis, migratie en identiteit zijn de hoofdthema’s van het fascinerende werk van de in Arnhem wonende en werkende kunstenares Anneke Savert. Sweet Home is “thuis”, de plek waar je als mens vertrouwd mee bent, bent opgegroeid en je veilig voelt. Dat is universeel. Het verliezen van een thuis is als het verliezen van een basis en in extreme gevallen het verliezen van de eigen identiteit. De werken in de tentoonstelling “Sweet Home” vertellen over dit verlies en tegelijkertijd over de hoop en de kracht van overlevers die een nieuw bestaan opbouwen.

De werken zijn ontstaan naar aanleiding van de burgeroorlog die vanaf januari 1999 enkele jaren op de Molukken in Indonesië heeft gewoed. De persoonlijke ervaringen van vrienden en kennissen van de kunstenaar vormen het uitgangspunt. Het getoonde werk is een combinatie van een fotoserie met portretten van voormalige vluchtelingen die een thuis hebben gevonden in een nieuwe omgeving (Lembah Agro), een fotoserie van Indonesische interieurs (thuis voor de reiziger) en de installatie “Pulang” (thuiskomen). De fotoserie “Lembah Agro” is een serie portretten van voormalig vluchtelingen in hun zelfgebouwde huisjes op het eiland Ambon, Molukken, Indonesië. De fotoserie “Home” omvat een reeks Indonesische interieurs waarbij de focus ligt op het creëren van een thuis onderweg. Deze beelden zijn gemaakt op diverse locaties in het oosten van Indonesië.

De installatie “Pulang” is een duidelijke verwijzing naar het thuiskomen na afwezigheid. Het samenzijn van geliefden en het delen van ervaringen of een maaltijd, is overal op de wereld een duidelijk blijk van het zich thuis voelen. Thuis in de betekenis van je veilig voelen en geborgen zijn. Door het gebruik en het combineren van – op het eerste gezicht – abstracte en alledaags aandoende details maakt de kunstenaar duidelijk hoe kwetsbaar dat thuis kan zijn.
De werken weerspiegelen nadrukkelijk niet alleen een verlies, maar vertellen juist ook over kracht. De kracht en het doorzettingsvermogen van overlevers, die ondanks hun ingrijpende ervaringen een gigantische levenslust tentoonspreiden en elders weer een nieuw bestaan opbouwen.

Het werk is opgedragen aan allen die gedwongen hun thuis hebben moeten verlaten en elders een nieuw leven zijn begonnen.
Deze tentoonstelling is een programmaonderdeel van het cultureel festival “Focus op Indonesia” dat in november en december 2017 in Deventer e.o. plaatsvindt.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie