Actie Medewerkers sociale werkvoorziening


Onder het motto ?Geen toekomst achter de geraniums? voeren medewerkers van de sociale werkvoorziening uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel op dinsdag 1 november actie tegen het uitblijven van een cao en de afbraak van de sociale werkvoorziening in Nederland.

Het protest richt zich tegen de vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) die geen loonsverhoging wil doorvoeren in de cao-onderhandelingen. Daarnaast zijn ook de huidige kabinetsplannen een grote zorg. De regering wil 70.000 van de huidige 100.000 arbeidsplaatsen in de sociale werkvoorziening schrappen. Arbeidsgehandicapten zullen via de nieuwe wet Werken naar Vermogen vanaf 2013 op de reguliere arbeidsmarkt tewerkgesteld worden onder het wettelijk minimumloon. En de persoonlijke begeleiding, hard nodig om de uitstroom van een arbeidsgehandicapte naar een reguliere baan kansrijk te maken, wordt nagenoeg wegbezuinigd. Het risico is groot dat veel arbeidsgehandicapten daardoor uiteindelijk in de bijstand belanden en dus thuis achter de geraniums.

Reeks acties
Voor werknemers in de sociale werkvoorziening is de actie van 1 november de zesde van dit jaar. Op 3, 8 en 10 november volgen er ook acties in Rijswijk, Tilburg en Arnhem voor de overige provincies. Daarnaast komen in de eerste helft van november ook andere werknemers van de publieke sector in actie. Gemeenteambtenaren, rijksambtenaren en welzijnsmedewerkers leggen eveneens het werk neer uit protest tegen de aangekondigde bezuinigingen en ontslagen door het kabinet.    

Over Abvakabo FNV
Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector en sluit jaarlijks zo?n 250 cao?s en sociale plannen af voor ongeveer 2 miljoen werknemers. De bond behartigt de belangen van werknemers in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom. Zie www.abvakabofnv.nl voor meer informatie over de vakbond.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie