ABN: stijging huizenprijzen door lage hypotheekrente

Het aantal woningverkopen is in 2020 hoger uitgevallen dan verwacht. Dit blijkt uit de Woningmarktmonitor van januari 2021. Er is zicht op een herstel van de economie. Om die reden heeft Het Economisch Bureau van ABN AMRO, dat het onderzoek uitvoerde, de voorspellingen voor de woningmarkt in 2021 flink naar boven aangepast. 

Prijsstijging op een krappe woningmarkt
De woningmarkt kenmerkte zich in 2020 met krapte en een prijsstijging. Overbieden is bijna de norm en het beperkte aantal woningen dat te koop staat, vindt snel een nieuwe eigenaar. Daarom houdt het Economisch Bureau van ABN AMRO voor dit jaar rekening met een prijsstijging. Philip Bokeloh, senior econoom bij ABN AMRO, vertelt: “Inmiddels houden we rekening met een prijsstijging van 5% voor 2021 en 1% voor 2022. Deze forse aanpassing komt ten eerste doordat de sterke prijsstijging in de tweede helft van 2020 doorwerkt in de gemiddelde prijsstijging van 2021.”

Steunmaatregelen om overeind te blijven
Volgens ABN AMRO blijft de woningmarkt overeind dankzij de steunmaatregelen van de overheid en het stimuleringsbeleid van de centrale banken. Dit geldt alleen voor de korte termijn. De woningmarkt is volgens Bokeloh niet helemaal losgezongen van de onderliggende economische situatie. Een verslechtering van de arbeidsmarkt ligt op de loer. Dit in combinatie met de geringere bijdrage van de lage hypotheekrente, zal zich eerst vertalen in minder transacties. Pas dan komt er een zwakkere huizenprijsstijging. Het aantal woningaankopen ligt in 2021 naar verwachting 10% lager dan in 2020. Voor 2022 houdt ABN AMRO rekening met een prijsstijging van 1% en een afname van de woningaankopen met 5%.

Wonen in 2021
Redenen genoeg voor mensen om buiten de Randstad te kijken. Nu de reistijd steeds minder belangrijk wordt door de komst van thuiswerken, is er een regionale verschuiving te zien. Hoewel daar ook de prijzen stijgen. Op de komst van nieuwe woningen zal nog even gewacht moeten worden. De woningbouw blijft achter door diverse problemen, zoals een gebrek aan vergunningen. De inrichting van de woningmarkt zal dan ook een belangrijk thema vormen bij de aankomende verkiezingen in maart. Zo hebben D66, GroenLinks, PvdA en SP in hun verkiezingsprogramma’s voorstellen opgenomen om de hypotheekrenteaftrek verder aan te passen. 

Veel vraag in eerste week van 2021

De maand januari is traditioneel gezien een maand waarin er veel vraag is naar hypotheken. Uit cijfers van Google Trends blijkt dat er op Google.nl sinds 2004 nog nooit zo vaak in één week is gezocht op de belangrijkste hypotheek gerelateerde zoektermen. Ook ABN AMRO merkt dat er in de eerste periode van dit jaar veel mensen zich aan het oriënteren zijn voor een hypotheek en daarom hun maximale hypotheek berekenen.

Stip aan de horizon
Het vaccin vormt hierbij de stip aan de horizon. “Nu er vaccins beschikbaar zijn, komt er weer zicht op een herstel van de economie”, aldus Philip Bokeloh. Allereerst zal er een werkloosheidsstijging zijn, onder andere door teruggedraaide loonsubsidieregelingen. Hierdoor zal het hypotheekbedrag van kopers dalen en de lage hypotheekrente zal geleidelijk afnemen. Daarna ontstaat er een zwakkere huizenprijsstijging. Bokeloh verwacht dat het aantal woningaankopen 10% lager ligt dan vorig jaar: “Voor 2022 houden we rekening met een prijsstijging van 1% en een afname van de woningaankopen met 5%.” 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie