Aardappelboer over Tweede Kamer: ”Ga maar weer terug naar de tekentafel!”

Het voorstel van de BBB en SGP om boeren twee weken later te mogen laten oogsten, is aangenomen door de Tweede Kamer. Boeren moesten hun aardappelen in eerste instantie voor 1 oktober geoogst hebben vanwege de nieuwe mestregelgeving, maar gaan dit naar eigen zeggen niet redden. Volgens Ton Wilgers, mede-eigenaar van Wilgers Aardappelen in Schalkhaar, kan de Tweede Kamer beter weer terug naar de tekentafel.

Ton was druk aan het rooien toen hij de telefoon op nam, maar maakte toch even tijd om zijn reactie te geven op het nieuwe voorstel: ”15 oktober gaan we ook niet redden”, geeft hij direct duidelijk aan. ”Het is een beetje de paniek van het moment oplossen voor dit jaar, maar eigenlijk ben ik van mening dat het geheel gewoon weer terug moet naar de tekentafel en dan met een praktische blik. Die twee extra weken zijn mooi, maar daar heb ik in principe niet zoveel aan.”

Praktisch onhaalbaar
Volgens de aardappelboer zijn er best wel richtlijnen te noemen waar hij achterstaat en die zin hebben, maar kan zich dat bij dit nieuwe voorstel niet voorstellen: ”Volgens mij werkt het juist averechts en is het allemaal achter een bureau bedacht. Het is praktisch onhaalbaar, omdat de aardappels nog niet uitgegroeid zijn en hierdoor niet geoogst kunnen zijn.” Volgens Ton is het vooral belangrijk dat je het gewas voedingstoffen op laat nemen, zolang dit nog mogelijk is: ”Dat is de beste methode in het voorkomen van stikstofuitspoeling.”

Straffen voor boeren
Dat je als boer volgend jaar minder stikstof mag gebruiken als je de aardappelen na 15 oktober in de grond houdt, maakt Ton en andere boeren die hij heeft gesproken niets uit: ”Wij oogsten gewoon zoals we normaal doen. Zeker in de maand september groeien er nog heel veel aardappelen die wij nodig hebben voor de omzet. Daarnaast moet een aardappel afgestorven zijn, wil je hem kunnen bewaren. Deze twee omstandigheden samen maakt het praktisch onmogelijk om eerder te oogsten. We kunnen niet anders.”

Gevolgen voor de consument
Dat Ton met vele andere boeren niet voor 15 oktober stopt met oogsten, betekent dat er nu nog weinig gevolgen zullen zijn voor de consument: ”We volgen ons eigen plan, waardoor we nog gewoon onze opbrengsten behalen. Zouden we ons wel netjes aan de regels houden, dan wordt het een heel ander verhaal voor de consument. De stikstofkorting die als straf wordt opgelegd, betekent op langere termijn uiteindelijk wel gevolgen voor de consument.”

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer