Toch nieuwe vergunning aangevraagd voor omstreden kapschuur in Olst

Leestijd: 3 minuten

Boer Rob Boerkamp uit Olst heeft een nieuwe vergunning aangevraagd voor de omstreden kapschuur op zijn erf aan de Steunenbergerweg in Olst.

De buren, Casper en Daniëlle Boerkamp hadden een rechtszaak aangespannen omdat de Gemeente Olst-Wijhe een vergunning had afgegeven voor de schuur die er inmiddels staat.

Er zou geen vee komen in de schuur

De schuur was volgens de buren niet bedoeld als uitbreiding van een koeienstal. Dit was in de rechtszaal aan het stel bevestigd maar in de kapschuur bleken al mestroosters en melkrobots te zijn geïnstalleerd, tot grote ontsteltenis van Daniëlle en haar partner.

Buurman Rob Boerkamp zegt hierover in “De Stentor”: “De roosters en stalinrichting worden erin meegenomen ‘voor het geval dat’.  ,,Als mijn opvolger over een jaar of tien er misschien wel weer koeien in wil zetten, dan liggen die roosters er alvast. Dat was net zo duur als een dichte vloer.”

De rechtbank oordeelde in het voordeel van Casper en Daniëlle Boerkamp. Ruim een jaar later heeft Rob Boerkamp toch de oorspronkelijke vergunning ingetrokken om direct weer een nieuwe aan te vragen.

Geluidsoverlast

Sinds 2019 is er tussen de twee buren met dezelfde achternaam een conflict ontstaan. Met name de ventilatoren die aan de koeienstal hangen gaan aan bij temperaturen boven de 18 graden. In de zomer staan deze dus dag en nacht aan en dit geeft een onprettig gezoem.

“We worden van ons terras afgeblazen, ” aldus een gefrustreerde Daniëlle. “In driekwart van de tuin kunnen we dan niet meer zitten. Dan moeten we in de wei zitten’’

Toch legale kapschuur

Hoewel de vergunning voor de kapschuur onterecht was, lijkt het er nu toch op dat de kapschuur gelegaliseerd wordt. De rechtbank heeft vastgesteld dat de vorige vergunning niet paste in het bestemmingsplan voor een grondgebonden veehouderij, omdat daarin het vee moet worden beweid. Dus staan de koeien op stal, dan mag het wel.

Geluidsoverlast van de ventilatoren

Casper en Daniëlle Boerkamp vrezen met de aanstaande legalisering van de kapschuur dat er nóg meer ventilatoren worden opgehangen. ,,Het gaat er ons om dat we zoveel overlast van de ventilatoren hebben. En in die nieuwe kapschuur staat vee maar hangen nog geen ventilatoren, dus zijn we bang dat die later opgehangen worden. Het type vergunning maakt me niet uit, het gaat mij erom dat er koeien lopen. Wat niet de bedoeling is van de kapschuur.’’

Gebed zonder eind

Een oplossing is volgens Daniëlle Boerkamp simpel. ,,De kapschuur mag wel blijven staan, maar de koeien en robots moeten eruit. Het gaat om de overlast van de ventilatoren. Maar deze man (de buurman, red.) komt overal mee weg. Het is een gebed zonder eind. Ik vind het verschrikkelijk naast zo’n boer te wonen. Ik had het liever anders gezien en dat hij wat anders had opgehangen in de stal dat niet zoveel herrie had gemaakt.’’

Juridisch beleidsmedewerker Arleta Karolak was namens de Gemeente Olst-Wijhe aanwezig bij de rechtszaak. “Het is aan de omgevingsdienst om te controleren of mensen zich aan de regels houden. Pas als er daarna meldingen binnenkomen dat de betreffende persoon zich niet aan de regels houdt, gaan wij handhavend optreden.” 

Zo lijkt er nog geen einde te komen aan het conflict tussen de buren. De gemeente voelt er zelf weinig voor als mediator op te treden. Gemeentewoordvoerder Debby Kilic zegt hierover: “Het college beslist op grond van wet en regelgeving. Het is aan de buren hoe zij met dit besluit omgaan.’’

Foto: Pexels.com nB..
De mensen op deze foto zijn niet de genoemde betrokkenen.

Als je toch bezig bent!

Volg jij Salland1 al?

812FansLike
1,499VolgersVolg
2,074VolgersVolg
3,500AbonneesAbonneer